Τα φαλάφελ ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες είναι μία πολύ νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή από την ανατολή με βάση τα ρεβίθια. Είναι πολύ νόστιμα τηγανητά αλλά και ψητά στο φούρνο για πιο light εκδοχή.
Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τα φαλάφελ είναι πολλοί, όπως σκέτα σαν ορεκτικό, με σαλάτα, πιο μεγάλα για vegeterian burger, αλλά και σε πίτα με φρέσκα λαχανικά, γιαούρτι και ταχίνι σαν σουβλάκι.
Συνταγή για Φαλάφελ στο φούρνο
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τα φαλάφελ
200 γρ. ξερά ρεβίθια
1 κούπα φρέσκο κόλιανδρο
1 κούπα μαϊντανό
1 μικρό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Επιπλέον Υλικά
4 Κυπριακές πίτες
5 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά ταχίνι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι πάπρικα
λίγα τοματίνια
αγγουράκια
Εκτέλεση Συνταγής
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα σε αρκετό νερό, για 12-24 ώρες, ώστε να μαλακώσουν και δεν τα βράζουμε μετά.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε μέσα σε έναν πολυκόφτη multi μαζί με το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Χτυπάμε καλά ώστε να γίνει ένα απαλό και ομοιόμορφο μείγμα.
Για κάθε ένα φαλάφελ χρειαζόμαστε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας, την οποία πλάθουμε με τα χέρια και σχηματίζουμε έναν πλατύ ρεβιθοκεφτέ.
Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 °C για 15 λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα 10-12 από την άλλη.