Η συνταγή για Γαλοπούλα Wellington με Γκοργκοντζόλα είναι κατάλληλη για τα Χριστούγεννα και το εορταστικό τραπέζι και μπορεί να αντικαταστήσει την γεμιστή γαλοπούλα.
Αν θέλετε λοιπόν κάτι εντυπωσιακό για το γιορτινό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας, η Γαλοπούλα Wellington με Γκοργκοντζόλα είναι η συνταγή που ψάχνατε.
Συνταγή για Γαλοπούλα Wellington με Γκοργκοντζόλα και Μανιτάρια
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
800 γρ στήθος γαλοπούλας
120 γρ γκοργκοντζόλα
500 γρ μανιτάρια πορτομπέλο ή λευκά
1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας
5-6 φέτες προσούτο
1 κρόκο αυγού
flakes αλατιού ή ημίχοντρο αλάτι
φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε τη γαλοπούλα καλά για το ρολό.
Τοποθετούμε το στήθος γαλοπούλας σε μία επιφάνεια με μεμβράνη και το κόβουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε ένα πλατύ και λεπτό κομμάτι.
Από πάνω τοποθετούμε μία δεύτερη μεμβράνη και χτυπάμε το φιλέτο για να απλώσει.
Η γαλοπούλα θα πρέπει να έχει παραλληλόγραμμο σχήμα για να βγει ομοιόμορφο το ρολό.
Tip: για να πετύχουμε το τέλειο σχήμα, αφού απλώσουμε τη γαλοπούλα, κόβουμε τα κομμάτια που προεξέχουν και τα προσθέτουμε σε άλλα σημεία που έχουμε κενά. Μην σας ανησυχεί ότι δεν θα είναι ενιαίο γιατί όταν γίνει ρολό και ψηθεί θα κολλήσουν όλα μεταξύ τους.
Κόβουμε 2 μανιτάρια πορτομπέλο σε μικρά κομματάκια, βάρους περίπου 100 γρ.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο φρέσκο θυμάρι για επιπλέον αρώματα.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και τα αποσύρουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Κόβουμε τη γκοργκοντζόλα σε μικρά κομματάκια και τα ανακατεύουμε με τα μαγειρεμένα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και μετά απλώνουμε κατά μήκος τα μανιτάρια με την γκοργκοντζόλα.
Με προσοχή σηκώνουμε τη μία πλευρά της γαλοπούλας με τη μεμβράνη και σφίγγουμε όσο μπορούμε το ρολό, χωρίς να τυλίξουμε την μεμβράνη στο εσωτερικό του wellington γαλοπούλας.
Πιάνουμε τις 2 άκρες της μεμβράνης και τυλίγουμε το ρολό προς τη μία κατεύθυνση πάνω στον πάγκο, σχηματίζοντας μια καραμέλα. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση αυτή αρκετά, μέχρι να σφίξει αρκετά και δένουμε τις άκρες με κόμπο.
Tip: πολλές φορές εγκλωβίζεται μέσα στη μεμβράνη αέρας και δημιουργεί κενά μεταξύ της με το ρολό, οπότε με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές τρύπες σε 2-3 σημεία ώστε όσο τυλίγετε το ρολό να φεύγει ο αέρας.
Τοποθετούμε τη Γαλοπούλα Wellington με Γκοργκοντζόλα για 15′ στην κατάψυξη για να σφίξει.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε έναν πολυκόφτη multi και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία πάστα.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με την πάστα μανιταριών και την σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Το αφήνουμε εκτός εστίας να κρυώσει για λίγο.
Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης σε μία επιφάνεια και τοποθετούμε από πάνω 1 φύλλο σφολιάτας και σε σειρά 5-6 φέτες προσούτο. Οι φέτες του προσούτο πρέπει να είναι τόσες ώστε να καλύπτουν το μήκος από το ρολό.
Απλώνουμε πάνω από το προσούτο την πάστα μανιταριών.
Βγάζουμε το ρολό γαλοπούλας από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το τοποθετούμε πάνω από το προσούτο με τα μανιτάρια.
Τυλίγουμε τη σφολιάτα και κλείνουμε της άκρες διπλώνοντας τη ζύμη που περισσεύει.
Όπως και πριν, δημιουργούμε μία “καραμέλα” και την βάζουμε πάλι για 10′ στην κατάψυξη με τη μεμβράνη.
Απλώνουμε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τη Γαλοπούλα Wellington με Γκοργκοντζόλα στο κέντρο της.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με 1 κγ νερό και αλείφουμε το Wellington Γαλοπούλας.
Με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού σχηματίζουμε γραμμές στο ρολό και πασπαλίζουμε από πάνω λίγα flakes αλατιού ή λίγο ημίχοντρο αλάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 °C για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C και ψήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα η ζύμη μας και να ψηθεί καλά η γαλοπούλα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο το Wellington Γαλοπούλας και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το Wellington Γαλοπούλας σε φέτες πάχους 2 εκατοστών.
Σερβίρουμε τη Ψήσιμο Γαλοπούλας Wellington με Γκοργκοντζόλα με λίγη φρέσκια ρόκα ή άλλη σαλάτα της αρεσκείας μας.