Αυτή η συνταγή για Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα είναι πολύ εύκολη και κατάλληλη για τις μέρες των εορτών. Αν αγαπάτε τα αποξηραμένα φρούτα, αρκεί να επιλέξετε τα αγαπημένα σας και να φτιάξετε το δικό σας Χριστουγεννιάτικο κέικ.
Θυμάμαι από μικρό παιδί να κρατάμε συνταγές για Χριστουγεννιάτικα κέικ από περιοδικά και βιβλία και να δοκιμάζουμε κάθε χρόνο διαφορετικές. Προσπάθησα να βρω όλες αυτές τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές για κέικ και ανακάλυψα αυτή τη συνταγή σε ένα παλιό φυλλάδιο του Βιτάμ από την δεκαετία του 80!
Με αφορμή λοιπόν τα 70 χρόνια Βιτάμ ετοίμασα το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα!
Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 10-12
Υλικά Συνταγής
225 γρ Βιτάμ
320 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225 γρ ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
½ κ.γ. κανέλα
5 αυγά
4 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
300 γρ αποξηραμένα φρούτα (μύρτιλλα, κράνμπερι, παπάγια, μάνγκο)
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2-3 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση Συνταγής
Αφήνουμε το Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Ξεκινάμε με την προετοιμασία των αποξηραμένων φρούτων. Επιλέγουμε αυτά που επιθυμούμε για το κέικ και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για μετά.
Σε ένα μεγάλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και την μπείκιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ καλά το Βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέξουν και να αποκτήσει το μείγμα μία ομοιόμορφη υφή. Στο τέλος προσθέτουμε και την εσάνς βανίλιας.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά 1 αυγό και μετά λίγο από το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε συνεχώς και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Το μείγμα για το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα είναι σχεδόν έτοιμο.
Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτουμε το κονιάκ στο μείγμα του κέικ.
Στα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.
Tip: Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με Βιτάμ και την αλευρώνουμε για να μην κολλήσει το κέικ.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα για το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα στη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175°C για 70-75 λεπτά. Στα 70 λεπτά τρυπάμε το κέικ στο κέντρο του και αν βγει στεγνό το κέικ είναι ψημένο, αλλιώς αν έχει υγρασία το ψήνουμε λίγο ακόμη.
Μόλις το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Μετά το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ωραίο και πηχτό γλάσο.
Περιχύνουμε το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα με το γλάσο και διακοσμούμε με βρώσιμη χρυσόσκονη και αστεράκια από μπισκότο ή άλλα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.
Διατηρούμε το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα για λίγες μέρες εκτός ψυγείου και το καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
Εναλλακτικά μπορούμε να το φτιάξουμε σε μία φόρμα με σχήμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου ή αστεριού, αλλά και σε ένα ταψί για να ετοιμάσουμε μία βασιλόπιτα με αποξηραμένα φρούτα!
Αυτό το Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Αποξηραμένα Φρούτα δεν είναι πολύ γλυκό και μπορείτε αν το θέλετε πιο γλυκό να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.