Τα αμυγδαλωτά είναι ένα ξεχωριστό γλύκισμα που συνηθίζεται σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές. Η δική μου παιδική ανάμνηση είναι στο νησί, να τα φτιάχνει κάθε χρόνο η γιαγιά μου τον Δεκαπενταύγουστο για να περιποιηθεί τους καλεσμένους που θα έρχονταν. Φέτος ήταν η σειρά μου να φτιάξω τα αμυγδαλωτά μαζί της, με τη δική της συνταγή και να διατηρήσω την παράδοση αυτή στο μέλλον.
Συνταγή για Αμυγδαλωτά Αχλαδάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Μερίδες: 25-30 τεμάχια
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τα αμυγδαλωτά
500 γρ ωμά αμύγδαλα
250 γρ ζάχαρη άχνη
3 λευκές φρυγανιές
3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
1 κουταλιά ανθόνερο
Επιπλέον Υλικά
500 γρ ζάχαρη άχνη
ανθόνερο
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά πρέπει να ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά. Μετά, όσο είναι ζεστά, αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Στη συνέχεια τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τα πολτοποιήσουμε στο multi. Βέβαια μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμα καθαρισμένα αμύγδαλα.
Σε έναν πολυκόφτη κόβουμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια. Αντίστοιχα θρυματίζουμε και τις φρυγανιές και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ανθόνερο και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα για τα αμυγδαλωτά.
Πλάθουμε 25-30 αμυγδαλωτά σε σχήμα σαν αχλαδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 120 °C για 30-45 λεπτά στον αέρα, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα στο πάνω μέρος τους.
Ενώ είναι ζεστά τα αμυδγαλωτά, τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε και εργολάβους, αρκεί να τους δώσουμε το κατάλληλο στρογγυλό σχήμα και να τους ψήσουμε περισσότερο, μέχρι να ροδίσουν ολόκληροι.