Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα πολύ νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο στην Ελλάδα και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Με λιαστή ντομάτα γίνονται πιο νόστιμοι και ιδιαίτεροι και δεν έχουν σχέση με αυτούς με την φρέσκια ντομάτα. Μπορείτε να τους ετοιμάσετε είτε με ξερές λιαστές ντομάτες που έχετε ετοιμάσει το καλοκαίρι, είτε με τις λιαστές ντομάτες σε λάδι που θα βρείτε στο εμπόριο.
Η καταγωγή μου είναι από την Κίμωλο και εκεί συνηθίζουμε τα καλοκαίρια να φτιάχνουμε σπιτικές λιαστές ντομάτες και να φτιάχνουμε ντοματοκεφτέδες με λιαστή ντομάτα και φουσκωτούς σαν λουκουμάδες. Δείτε λοιπόν τη συνταγή για τους πιο νόστιμους λουκουμάδες λιαστής ντομάτας!
Συνταγή για Ντοματοκεφτέδες Κιμώλου με Λιαστή Ντομάτα
Υλικά Συνταγής
100 γρ λιαστές ντομάτες
1 χούφτα μαϊντανό
λίγο φρέσκο δυόσμο
1 μικρό κρεμμύδι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8 γρ)
ελαιόλαδο
500 ml νερό
αλάτι
πιπέρι
γιαούρτι
Εκτέλεση Συνταγής
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δύοσμο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο σκεύος. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη λιαστή ντομάτα και την προσθέτουμε και αυτή.
Tip: Αν χρησιμοποιήσουμε ξερές λιαστές ντομάτες τότε πρέπει να τις μουλιάσουμε για 1 ώρα σε νερό, διαφορετικά αν τις έχουμε σε λάδι και είναι πιο μαλακές μπορούμε να της χρησιμοποιήσουμε απευθείας στη συνταγή για τους ντοματοκεφτέδες.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και προσθέτουμε το νερό.
Ανακατεύουμε για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο να φουσκώσει για 30-60 λεπτά.
Μόλις το μείγμα φουσκώσει, ζεσταίνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.Μόλις το λάδι κάψει, ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο και χρυσαφί χρώμα.
Tip: αν σαν αρέσει η κάπαρη μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα μία χούφτα κάπαρη και οι ντοματοκεφτέδες θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμοι!
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες λιαστής ντομάτας με στραγγιστό γιαούρτι, σκέτο ή αρωματισμένο με λίγο δυόσμο.