Το Χοιρινό Κότσι με Μαύρη Μπύρα είναι μια παραλλαγή από το αγαπημένο και παραδοσιακό πιάτο της Γερμανίας που το έχουμε αρωματίσει με μπύρα και η γεύση του απλά απογειώνεται!
Συνταγή για Χοιρινό Κότσι με Μαύρη Μπύρα
Χρόνος προετοιμασίας: 150 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
1,5 κιλό κότσι χοιρινό
330 ml μαύρη μπύρα
500 ml ζωμό λαχανικών
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
φρέσκο δεντρολίβανο
χοντρό αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά πλένουμε το κότσι με νερό και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα κοπίδι, χαράζουμε το δέρμα περιμετρικά σε λεπτές λωρίδες.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο δεντρολίβανο και το ανακατεύουμε με 2 κουταλάκια αλάτι και λίγο πιπέρι.
Απλώνουμε με τα χέρια μας το μείγμα του αλατιού σε όλη την επιφάνεια από το χοιρινό κότσι και ανάμεσα στις σχισμές.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, προσθέτουμε καθαρισμένες τις σκελίδες του σκόρδου και μετά τη μαύρη μπύρα. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στον ζωμό λαχανικών και τον προσθέτουμε και αυτό στο ταψί.
Με προσοχή τοποθετούμε όρθιο το κότσι, στο κέντρο του ταψιού, καθώς η πέτσα δεν πρέπει να βραχεί για να γίνει τραγανή.
Tip: για να στηρίξετε καλύτερα το κότσι μπορείτε περιμετρικά να του καρφώσετε 3-4 ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκι και να τα χρησιμοποιήσετε ως στήριγμα.
Ψήνουμε το χοιρινό κότσι με τη μαύρη μπύρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-175°C για 2 ώρες περίπου και μετά το αλείφουμε με τη σάλτσα από το ταψί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 225°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να γίνει τραγανή η πέτσα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και προχωράμε με τη σάλτσα.
Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει μία βράση, δένουμε την σάλτσα με το κορν φλάουρ. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
Tip: για μία πιο γλυκειά νότα στη σάλτσα, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 μεγάλη κουταλιά μέλι στα κατσαρολάκι για να λιώσει.
Σερβίρουμε το Χοιρινό Κότσι με Μαύρη Μπύρα με πουρέ πατάτας και τη σάτσα μπύρας.