Αυτή η συνταγή για Μελομακάρονα με μπύρα έχει τις ρίζες τις στις Κυκλάδες και την έφτιαχνε η γιαγιά μου κάθε Χριστούγεννα. Είναι πλούσια σε αρώματα και με έντονη τη γεύση του θυμαρίσιου μελιού.
Συνταγή για Μελομακάρονα με Μπύρα
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 120-140
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τα μελομακάρονα
300 γρ ελαιόλαδο
120 γρ λιωμένο φρέσκο βούτυρο γάλακτος από αιγοπρόβειο γάλα
250 ml ξανθιά μπύρα
225 γρ ζάχαρη
1/3 κγ σκόνη γαρύφαλλο
1 κγ κανέλα
50 ml χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κγ αλάτι
1 κγ σόδα
1 κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ καρυδόψιχα
Υλικά για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες θυμαρίσιο μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση Συνταγής
Μελομακάρονα – Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το φρέσκο βούτυρο γάλακτος και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μπύρα, τη σκόνη γαρύφαλλο, την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τη σόδα, το ξύσμα από το πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τα μελομακάρονα, το προσθέτουμε σταδιακά σε δόσεις στο μίξερ και χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα και να μην χτυπήσουμε πολύ το μείγμα για να μην βγάλει το λάδι της η ζύμη.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ζυμώνουμε πολύ ελαφρά τη ζύμη για τα μελομακάρονα με μπύρα με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά μπαλάκια και τα πιέζουμε με τον δείκτη του χεριού μας πάνω σε ένα τρίφτη έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα βαθούλωμα στην μία πλευρά και ένα σχέδιο στην άλλη. Αυτό το βαθούλωμα θα μας βοηθήσει στο μέλωμα και θα συγκρατήσει επιπλέον μέλι.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την τρύπα τους προς τα κάτω.
Μελομακάρονα – Ψήσιμο
Ψήνουμε τα Μελομακάρονα με μπύρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη για τα Μελομακάρονα με μπύρα. Αν τα πλάσουμε μικρά θα βγουν περίπου 140 μελομακάρονα μπουκίτσες.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά και προχωράμε μετά με το σιρόπι.
Σε έναν πολυκόφτη χτυπάμε για λίγο τα καρύδια για να γίνουν μικρά κομμάτια. Μπορούμε να τα διαλύσουμε και σε ένα γουδί.
Μελομακάρονα – Μέλωμα
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τις φλούδες του πορτοκαλιού.
Βράζουμε το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια.
Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, χωρίς να βράζει και μελώνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι, τα ανακατεύουμε για 40 δευτερόλεπτα και μετά τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο μέλωμα σε όλα τα μελομακάρονα, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά εκτός εστίας και μετά προχωράμε στο δεύτερο μέλωμα, σε δόσεις, για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Τώρα που το σιρόπι θα έχει κρυώσει λίγο, είναι πιο πηκτό και τα μελομακάρονα κρατάνε περισσότερο σιρόπι στο εξωτερικό τους.
Για καλό μέλωμα μέχρι το κέντρο απλώνουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, αδειάζουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί για λίγα λεπτά.
Για πιο μαλακά και ζουμερά μελομακάρονα κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με ζεστά μελομακάρονα και ζεστό σιρόπι.
Μελομακάρονα – Σερβίρισμα
Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σε κάθε στρώση με μελομακάρονα προσθέτουμε θρυμματισμένο καρύδι από πάνω. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ με τα καρύδια και μισό κουταλάκι κανέλα για επιπλέον άρωμα.
Μόλις κρυώσει τελείως το σιρόπι περιχύνουμε λίγο πάνω από τα μελομακάρονα.
Διατηρούμε τα Μελομακάρονα με μπύρα σκεπασμένα με μεμβράνη για τις γιορτές.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!