Το χούμους είναι μία παραδοσιακή συνταγή της Μέσης Ανατολής και οι περισσότεροι το έχουμε συνηθίσει ως ορεκτικό μαζί με ζεστά πιτάκια. Παραδοσιακά όμως το σερβίρουν και με κομματάκια κρέατος και στις περισσότερες περιπτώσεις το κρέας αυτό είναι κατσίκι ή αρνί και αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή για Χούμους με Κατσικάκι θα καταλάβετε τη διαφορά.
Αυτή η συνταγή για χούμους με κατσικάκι είναι ξεχωριστή σε αρώματα και πολύ πλούσια σε γεύση.
Συνταγή για Χούμους με Κατσικάκι
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Υλικά Συνταγής
Υλικά για το χούμους
250 γρ ξερά ρεβύθια
1 κουταλάκι σκόνη σόδας
100 γρ ταχίνι
χυμό από ένα λεμόνι
3-4 σκελίδες σκόρδο
100 ml παγωμένο νερό
αλάτι
Υπόλοιπα για το κατσικάκι
2-3 κουταλιές κουκουνάρι
300 γρ μπούτι από κατσίκι χωρίς κόκκαλο
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Υλικά για την σάλτσα λεμονιού
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές λευκό ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/4 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσουμε το χούμους.
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μια κατσαρόλα τα ρεβύθια και αρκετό νερό.
Την επόμενη μέρα που θα έχουν φουσκώσει, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη σόδα. Ζεσταίνουμε την εστία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε μετά 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμφανιστούν στην επιφάνεια λευκοί αφροί που πρέπει να αφαιρούμε.
Μόλις βράσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε, τα προσθέτουμε σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε καλά για να λιώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για το χούμους και χτυπάμε για 5 λεπτά για να αποκτήσουμε μία λεία και απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται με επιπλέον λεμόνι και αλάτι.
Tip: κρατάμε λίγα βρασμένα ρεβύθια για γαρνίρισμα
Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με το κατσικάκι και την σάλτσα λεμονιού.
Αρχικά καθαρίζουμε κατσικάκι γιατί θα χρειαστούμε μόνο το ψαχνό από το μπούτι.
Tip: Για τα 300 γρ καθαρό κρέας, χρειαζόμαστε περίπου 700 γρ μπούτι με κόκκαλο.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κατσικάκι, το προσθέτουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σκεύος, χωρίς το κουκουνάρι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί για 30 λεπτά.
Παράλληλα σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε δόσεις το κατσικάκι για 3-4 λεπτά ώστε να διατηρηθεί ζουμερό στο κέντρο του. Αν το προτιμάτε περισσότερο ψημένο μπορείτε να το αφήσετε και άλλο.
Χωρίζουμε το χούμους σε μερίδες και από πάνω προσθέτουμε λίγο κατσικάκι, μέρος της σάλτσας λεμονιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι, λίγα βρασμένα ρεβύθια και επιπλέον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip: το κουκουνάρι το καβουρδίζουμε σε ένα τηγανάκι ή στον φούρνο για λίγο.
Συνοδέψτε αυτό το αρωματικό χούμους με κατσικάκι με ένα δυνατό κρασί και καλή παρέα!