Πριν κάποια χρόνια δοκίμασα την Βασιλόπιτα Κέικ μιας καλής μου φίλης και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Μου αποκάλυψε την οικογενειακή της συνταγή και από τότε περιμένω κάθε Πρωτοχρονιά για να τη φτιάξω.
Τώρα ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή για την πιο αφράτη Βασιλόπιτα Κέικ.
Το μυστικό είναι ότι ζυγίζουμε τα αυγά με τα τσόφλια τους και βάσει το βάρους τους, μετράμε τα υπόλοιπα υλικά.
Συνταγή για Βασιλόπιτα Κέικ
Υλικά Συνταγής
- 300 γρ. αυγά ζυγισμένα με τα τσόφλια τους (5 μεσαία των 60 γρ.)
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κουταλάκι φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 65 ml κονιάκ (1/4 ποτήρι του νερού)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- ζάχαρη άχνη για στόλισμα
- χρυσή ζάχαρη για στόλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μπωλ.
Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και μόλις σφίξει την διατηρούμε στο ψυγείο για να προχωρήσουμε με την υπόλοιπη συνταγή.
Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στο μίξερ το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε καλά ώστε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Στον κάδο προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μία σπάτουλα σιλικόνης ώστε να παραμείνει αφράτο.
Από πάνω κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι απαλά και κυκλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί πλάτους 28 εκατοστών, με αποσπώμενο δαχτυλίδι και προσθέτουμε το μείγμα της βασιλόπιτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 °C πάνω κάτω, για 1 ώρα περίπου, τοποθετώντας τη σχάρα στη θέση κάτω από τη μέση.
Tip: όπως σε κάθε κέικ, με ένα μαχαίρι τρυπάμε τη βασιλόπιτα στη μέση και αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη, διαφορετικά πρέπει να ψηθεί λίγο ακόμη. Αν είναι δυνατός ο φούρνος σας και έχει πάρει αρκετό χρώμα, μπορείτε να κάνετε αυτό τον έλεγχο από τα 45 λεπτά και μετά.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και μετά την ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα.
Αχνίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε προαιρετικά την χρυσή ζάχαρη.
Tip: ζωγραφίστε ότι σχήμα θέλετε πάνω σε ένα χαρτί και κόψτε το προσεκτικά με ένα κοπίδι. Τοποθετήστε το χαρτί με τις τρύπες πάνω στην Βασιλόπιτα και ρίξτε με προσοχή την χρωματιστή ζάχαρη. Αφαιρέστε το χαρτί, τοποθετήστε πάνω από το κάθε σχήμα το αντίστοιχο χάρτινο και αχνίστε με άχνη ζάχαρη όλη την πίτα. Στο τέλος αφαιρέστε τα χάρτινα σχήματα με ένα τσιμπιδάκι.