Το Μοσχάρι στη Γάστρα με Μαύρη Μπύρα και Cranberries είναι μία πολύ γευστική συνταγή, πλούσια σε αρώματα, κατάλληλη για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και για συγκεντρώσεις με φίλους.
Συνταγή για Μοσχάρι στη Γάστρα με Μαύρη Μπύρα και Cranberries
Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
Υλικά για το μοσχαράκι στη γάστρα με μπύρα
800 γρ μοσχάρι χτένι σε μερίδες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτσ ξύδι βαλσάμικο
500 ml μαύρη μπύρα stout
500 ml ζωμό λαχανικών
1 ξερό κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
2 γαρύφαλα
400 γρ μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια
100 γρ αποξηραμένα cranberries
Ελαιόλαδο
Υλικά για βελούδινο πουρέ πατάτας
250 γρ καθαρισμένες πατάτες
250 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
100 γρ βούτυρο αγελάδος
αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία για το Μοσχάρι στη Γάστρα με Μπύρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Αλευρώνουμε το μοσχάρι και τινάζουμε το παραπανίσιο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μας σε δόσεις μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα εξωτερικά από όλες του τις πλευρές.
Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του τηγανιού να παραμένει σταθερή γιατί δεν θέλουμε να καεί το φαγητό μας, αλλά ούτε και να πέσει η θερμοκρασία και να μην σοταριστεί το κρέας καλά. Η λύση είναι ο αισθητήρας τηγανίσματος NEFF, που παρακολουθεί διαρκώς τη θερμοκρασία στο τηγάνι και τη διατηρεί σε σταθερά επίπεδα.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο.
Αφαιρούμε το χτένι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο.
Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι επιπλέον 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Επαναφέρουμε το μοσχαρίσιο χτένι στο τηγάνι, σβήνουμε με το ξύδι και αμέσως μετά προσθέτουμε την μπύρα stout.
Με την εστία με ενσωματωμένο απορροφητήρα της NEFF, απολαμβάνουμε το μαγείρεμα γιατί ο βελτιωμένος κινητήρας του εγγυάται μία αθόρυβη εμπειρία μαγειρέματος και παράλληλα υψηλή ισχύ απορρόφησης, οπότε δεν ανησυχούμε για τις μυρωδιές.
Με προσοχή μεταφέρουμε το μοσχάρι στη γάστρα μαζί με τη σάλτσα της μπύρας και προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό λαχανικών, τα γαρύφαλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετούμε στον φούρνο με προσοχή. Αυτό το κάνουμε βέβαια πολύ εύκολα με τους φούρνους NEFF και την πόρτα Slide & Hide® που εξαφανίζεται πλήρως κάτω από το φούρνο και μας επιτρέπει να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση.
Ψήνουμε το φαγητό μας στον φούρνο για 45 λεπτά.
Tip: αν η γάστρα είναι κατάλληλη και για μαγείρεμα σε εστία τότε κάνουμε όλη την παραπάνω διαδικασία απευθείας μέσα στη γάστρα.
Μετά τα 45 λεπτά αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ανακινούμε τη γάστρα με προσοχή.
Κλείνουμε πάλι τη γάστρα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε στον φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα κράνμπερι και ψήνουμε το Μοσχάρι στη Γάστρα με Μαύρη Μπύρα και Cranberries για άλλα 15-20 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
Προετοιμασία για βουτυράτο πουρέ πατάτας
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
Τις προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με αρκετό νερό.
Βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τις σουρώνουμε και τις πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με μια πρέσα για πουρέ ή με ένα μεγάλο πηρούνι.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να ζεσταθεί ο πουρές πατάτας.
Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε με λίγο επιπλέον αλάτι.
Για βελούδινο πουρέ πατάτας με λεία υφή περνάμε τον πουρέ από λεπτή σίτα και πιέζουμε με μία μεγάλη κουτάλα.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι στη γάστρα με μαύρη μπύρα μαζί με τον πουρέ.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!