Αυτή η συνταγή για μιλφέιγ με φράουλες έχει τις ρίζες της στη Γαλλία. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει φουσκωμένη τη σφολιάτα και πιο ελαφριά την κρέμα αλλά στη Γαλλία καραμελώνουν τη σφολιάτα και η Γαλλική κρέμα πατισερί έχει παραπάνω αυγά και ζάχαρη, αλλά βελούδινη υφή.
Το αποτέλεσμα είναι μαγικό και οι φράουλες με την ελαφριά οξύτητα τους ισορροπούν το τελικό αποτέλεσμα. Αρκεί να τη δοκιμάσετε!
Συνταγή για Μιλφέιγ με Φράουλες
Χρόνος προετοιμασίας: 1 μέρα
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
Υλικά για την κρέμα πατισερί
500 ml πλήρες γάλα
1 φρέσκια βανίλια ή 1 κτγ εσάνς βανίλιας
200 γρ ζάχαρη
60 γρ κορν φλάουρ
6 κρόκους αυγών
1/2 πρέζα αλάτι
Υπόλοιπα υλικά για το μιλφέιγ με φράουλες
1 φρέσκια σφολιάτα
Ζάχαρη άχνη
Φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία της κρέμας ζαχαροπλαστικής
Ετοιμάζουμε τη κρέμα πατισερί μία μέρα νωρίτερα γιατί πρέπει να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος, αφαιρούμε τα σποράκια και τα προσθέτουμε μαζί με το γάλα σε μία κατσαρόλα. Εναλακτικά προσθέτουμε την εσάνς βανίλας στο γάλα.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους από τα αυγά, το κόρν φλάουρ, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα, μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιόμορφη κρέμα και να αφρατέψουν τα αυγά.
Λίγο πριν βράσει το γάλα, το προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με το μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Επαναφέρουμε το μείγμα της κρέμας ζαχαροπλαστικής στην κατσαρόλα και περιμένουμε να δέσει σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά και να “στέκεται” η κρέμα στο πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Τοποθετούμε την κρέμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και μόλις κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο για να δέσει για τουλάχιστον 5 ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.
Tip: η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται με την κρέμα για να μην κάνει πέτσα
Προετοιμασία της σφολιάτας για το μιλφέιγ
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε μία επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη μέχρι να καλυφθεί ελαφρά. Η ζάχαρη θα καραμελώσει τη σφολιάτα και θα δώσει μια ξεχωριστή γεύση στο μιλφέιγ με τις φράουλες.
Με έναν πλάστη πιέζουμε ελαφρά τη ζάχαρη για να κολλήσει στη σφολιάτα.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε τα κομμάτια της σφολιάτας με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και από πάνω τοποθετούμε ένα επιπλέον ταψί για να μην φουσκώσει η σφολιάτα κατά το ψήσιμο.
Εναλλακτικά τρυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι τη σφολιάτα για να μην φουσκώσει και στο μισό χρόνο ψησίματος την αναποδογυρίζουμε και την πατάμε αλαφρά ανάμεσα από δύο λαδόκολλες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφαιρούμε τη σφολιάτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει τοποθετούμε τα κομμάτια το ένα πάνω στα άλλα και με πολύ προσοχή κόβουμε περιμετρικά με ένα κοφτερό μαχαίρι για να έχουν όλα τα κομμάτια το ίδιο ακριβώς μέγεθος.
Παράλληλα τοποθετούμε την κρύα κρέμα στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για μισό λεπτό για να αφρατέψει.
Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις σκουπίζουμε και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Συναρμογόληση του Μιλφέιγ με Φράουλες
Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το μιλφέιγ τοποθετούμε το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε την πρώτη στρώση από την κρέμα για το μιλφέιγ.
Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα τις φράουλες και προσθέτουμε ενδιάμεσα τους επιπλέον κρέμα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και από πάνω προσθέτουμε μία πλούσια δόση κρέμας.
Κλείνουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας και πασπαλίζουμε το μιλφέιγ με φράουλες με λίγη ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε.
Την κρέμα που περίσσεψε μπορούμε να τη σερβίρουμε μαζί με το μιλφέιγ με φράουλες για να μπορεί ο καθένας να προσθέτει επιπλέον κρέμα στο πιάτο του.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!