To χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία παραδοσιασκή συνταγή και πολύ αγαπημένη όλων των Ελλήνων. Στη δική μου συνταγή για Κοντοσούβλι Χοιρινό θα βρείτε φρέσκια ντομάτα και πάπρικα στο μαρινάρισμα, μαζί με φρέσκο θυμάρι για επιπλέον αρώματα.
Συνταγή για Κοντοσούβλι Χοιρινό
Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Υλικά Συνταγής
2 κιλά χοιρινό λαιμό σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες ντομάτες
2 λεμόνια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα
φρέσκο θυμάρι
πολύχρωμες πιπεριές
Εκτέλεση Συνταγής
Το πρώτο στάδιο και το πιο σημαντικό είναι το μαρινάρισμα.
Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, την πάπρικα, το κρασί και τον χυμό από τα λεμόνια. Στην συνέχεια τρίβουμε μέσα το κρεμμύδι και τις ντομάτες και προσθέτουμε τα τρυφερά φύλλα από το φρέσκο θυμάρι.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Tip: ο χυμός από τα λεμόνια και το κρασί θα μαλακώσουν αρκετά το κρέας μας και θα είναι μαλακό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το σκεύος και μαρινάρουμε το κρέας για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.
Tip: ιδανικά το προετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα και το μαρινάρουμε όλο το βράδυ.
Ήρθε η ώρα για τη σούβλα. Αφαιρούμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα και βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν για λίγο.
Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές.
Περνάμε εναλλάξ στη σούβλα ένα κομμάτι χοιρινού και μετά ένα κομμάτι πιπεριάς, μέχρι να γεμίσει η σούβλα μας.
Αλατοπιπερώνουμε απέξω το κοντοσούβλι και ψήνουμε 1-1,5 ώρα, ανάλογα την ένταση του μπάρμπεκιου που έχουμε, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα από έξω, χωρίς να στεγνώσει όμως στο εσωτερικό του.
Tip: μπορούμε να το ψήσουμε και στο φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Αρχικά για 1 ώρα στους 180-200ºC και μετά για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Απολαμβάνουμε με καλή παρέα και καλό κρασί!