Η συνταγή για Σούπα Γκασπάτσο είναι αρκετά εύκολη και το μυστικό για την επιτυχία της είναι οι πρώτες ύλες και κυρίως οι καλές και ώριμες ντομάτες, βιολογικές ή από μποστάνι αν έχουμε τη δυνατότητα.
Η Σούπα Γκασπάτσο ή αλλιώς Gazpacho είναι μία Ισπανική κρύα σούπα με βάση τη ντομάτα και αν την δοκιμάσετε θα εντυπωσιαστείτε. Η ρίζες της προέρχονται από την Ανδαλουσία όπου το καλοκαίρι το Γκασπάτσο συνηθίζεται ως το απόλυτο δροσιστικό πιάτο. Σερβίρεται καλύτερα παγωμένο από το ψυγείο και όχι απλά κρύο και μπορούμε να το διατηρήσουμε λίγες μέρες στο ψυγείο και να το σερβίρουμε όταν επιθυμούμε στους καλεσμένους μας.
Συνταγή για Σούπα Γκασπάτσο
Υλικά Συνταγής
5 μέτριες ντομάτες
1 μικρό αγγουράκι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φέτα μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
200 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί
θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κρουτόνς
Εκτέλεση Συνταγής
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε έναν πολυκόφτη multi ή ένα μπλέντερ.
- Μαζί προσθέτουμε τη μισή κόκκινη και τη μισή πράσινη πιπεριά, το μισό κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Χτυπάμε αρχικά τα λαχανικά μας για 2 λεπτά και προσθέτουμε στη συνέχεια το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα μπαχαρικά και χτυπάμε πάλι καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Μετά περνάμε τη σούπα Γκασπάτσο από λεπτή σίτα ώστε να γίνει μία βελούδινη κρέμα και πετάμε ότι έχει μείνει στη σίτα.
- Βάζουμε το Γκασπάτσο στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες ή ιδανικά για 1 μέρα.
- Όταν είναι η ώρα να την σερβίρουμε, ψιλοκόβουμε σε κυβάκια τα υπόλοιπα λαχανικά, δηλαδή τη μισή πράσινη και κόκκινη πιπεριά και το το μισό κρεμμύδι γιατί θα τα χρειαστούμε για το γαρνίρισμα.
- Προσθέτουμε στην παγωμένη σούπα το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο με από πάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά και λίγα κρουτόνς.
- Η κρύα σούπα Γκασπάτσο είναι έτοιμη για απόλαυση!