Αυτή η συνταγή για Καραμελωμένο Χταπόδι με Ντοματίνια θα σας εντυπωσιάσει! Το χταπόδι αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές για το μαγείρεμα του, άλλες πιο απλές και άλλες πιο δημιουργικές. Η συνταγή αυτή είναι εύκολη με ξεχωριστή γεύση και θα ενθουσιαστείτε με την ευκολία της! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα μου παρακάτω.
Συνταγή για Καραμελωμένο Χταπόδι με Ντοματίνια
Υλικά Συνταγής
700 γρ χταπόδι
ξίδι μπαλσάμικο
μαύρη ζάχαρη
ντοματίνια
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Αρχικά ξεκινάμε τη συνταγή μαγειρεύοντας το χταπόδι.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ή μία κατσαρόλα και το τοποθετούμε με το κεφάλι του προς τα κάτω σε χαμηλή φωτιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο, όπως λάδι ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία καθώς θα βγάλει πολλά υγρά μόνο του και θα μαλακώσει.
- Θέλει προσοχή για να μην κολλήσει στο σκεύος και να μην μαυρίσει, οπότε το ελέγχουμε ανά διαστήματα και ανακινούμε ελφρά την κατσαρόλα.
- Μόλις το χταπόδι κοκκινίσει και μαλακώσει τότε είναι έτοιμο. Για αυτή τη διαδικασία θα χρειαστούμε περίπου 20-30 λεπτά.
- Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και μετά την κουκούλα σε 2-3 κομμάτια.
- Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και μετά ρίχνουμε τα κομμάτια από το χταπόδι.
- Το σωτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.
- Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στην εστία και το αφήνουμε να καραμελώσει για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι.
- Κόβουμε λίγα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Από πάνω, τοποθετούμε με προσοχή 2 πλοκάμια από το καραμελωμένο χταπόδι και λίγο από την σάλτσα του.
- Διακοσμούμε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε το Καραμελωμένο Χταπόδι με Ντοματίνια αμέσως.