Το ριζότο αστακού είναι ένα φίνο και εκλεπτυσμένο φαγητό και αν το συνδυάσουμε με το ξεχωριστό άρωμα του αστακού, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!
Στη συνταγή αυτή έχω χρησιμοποιήσει κατεψυγμένο αστακό αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή ακόμα καλύτερα αν βρούμε κωλοχτύπα για να έχουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα.
Συνταγή για Ριζότο Αστακού
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά Συνταγής
450 γρ αστακό κατεψυγμένο
100 γρ ρύζι αρμπόριο ή ρύζι για ριζότο
1 κρεμμυδάκι ξερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1,5 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
1 κουταλιά μασκαρπόνε
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Για το ριζότο αστακού ακολουθούμε τη βασική συνταγή για ριζότο με σημαντική διαφορά ότι για ζωμό χρησιμοποιούμε τον ζωμό που έχουμε βράσει τον αστακό.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1,5 λίτρα νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τον αστακό και τον βράζουμε για 6 λεπτά.
Τον αφαιρούμε σε μία πιατέλα, τον κόβουμε κατά μήκος στη μέση και καθαρίζουμε το ψαχνό του από τις δαγκάνες και το κεφάλι.
Τον ζωμό τον διατηρούμε ζεστό γιατί θα τον χρειαστούμε για το ριζότο αστακού.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Τρίβουμε το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη και το σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο για να φύγει το αλκοόλ του.
Σταδιακά προσθέτουμε κουταλιές από τον ζωμό ώστε να καλύπτει οριακά το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Tip: δοκιμάζουμε και μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση με λίγο ζωμό λαχανικών.
Μόλις το ριζότο είναι al dente το αφαιρούμε από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο αστακού και σε κάθε μερίδα τοποθετούμε μισή ουρά από τον αστακό και το ψαχνό που έχουμε καθαρίσει.
Tip: μπορούμε στο τελικό στάδιο να προσθέσουμε στο ριζότο όλο τον αστακό καθαρισμένο και ψιλοκομμένο.