Η συνταγή αυτή για Σολομός στο φούρνο με Μέλι και Σουσάμι είναι ένα κλασικό Κυριακάτικο πιάτο, που συνηθίζουν στη Σουηδία. Μου το περιέγραφε ένα στενός μου φίλος που μένει εκεί και αμέσως έτρεξα να το δοκιμάσω. Έχει μόνο 3 υλικά και το αποτέλεσμα είναι απλά καταπληκτικό. Τόσο νόστιμο αλλά και ζουμερό σολομό στο φούρνο δεν έχω ξαναδοκιμάσει!
Συνταγή για Σολομός στο φούρνο με Μέλι και Σουσάμι
Υλικά Συνταγής
1 φιλέτο σολομού 500-700 γρ
θυμαρίσιο μέλι
λευκό σουσάμι
ημίχονδρο αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε τον σολομό και τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσουμε το νερό από την επιφάνεια του.
Στο ταψί του φούρνου, απλώνουμε μία λαδόκολλα και από πάνω τοποθετούμε το φιλέτο του σολομού, με την πέτσα προς τα κάτω.
Ρίχνουμε στο κέντρο του 3-4 κουταλιές μέλι, για να μην χυθεί πολύ και κολλήσει και από πάνω προσθέτουμε το σουσάμι σε όλη την επιφάνεια του.
Tip: η συνταγή έχει μία γλυκιά και πλούσια γεύση και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ημίχονδρο αλάτι από πάνω για να την ενισχύσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C στον αέρα, για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 °C και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Το χρόνος του τελικού ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού και για μεγάλα κομμάτια του 1 κιλού μπορεί να φτάσει και τα 40 λεπτά στο σύνολο.
Την πρώτη φορά που έκαναα αυτή τη συνταγή είχα βάλει περισσότερο μέλι από όσο χρειαζόταν και γέμισε η λαδόκολλα στον φούρνο με αποτέλεσμα να μαυρίσει μετά από τα 10 πρώτα λεπτά. Μην σας ανησυχεί όμως γιατί το ψάρι θα γίνει πάλι τέλειο! Πρέπει απλά να προσέξετε να μην τρέξει πολύ μέλι πριν το βάλετε στον φούρνο και να παρακολουθείτε τον σολομό στο ψήσιμο του.
Συνοδέψτε το πιάτο αυτό με ψητά ή βραστά λαχανικά και λευκό ρύζι. Εγώ απολαμβάνω αυτή τη συνταγή με βραστά παντζάρια που προσθέτουν τη δική τους γλύκα.