Τα ροδάκινα είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μου με το καλοκαίρι. Ένα φρούτο νόστιμο, με οξύτητα και με ιδιαίτερο άρωμα, που θα δώσει στην τάρτα αυτή κάτι το ξεχωριστό! Μετά από διάφορες παραλλαγές για τάρτα με φρούτα, η τάρτα με ροδάκινα είναι η πιο καλοκαιρινή μου επιλογή!
Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ το Βιτάμ χωρίς λακτόζη, που είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και για χορτοφάγους και vegans.
Συνταγή για Τάρτα με Ροδάκινα
Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τη ζύμη
110 γρ Βιτάμ χωρίς λακτόζη
220 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές παγωμένο νερό
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη
Επιπλέον υλικά
3-4 ώριμα ροδάκινα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1 αυγό (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
- Ξεκινάμε με τη ζύμη γιατί θα χρειαστεί να ξεκουραστεί για λίγο στο ψυγείο. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε παγωμένο το Βιτάμ χωρίς λακτόζη, κομμένο σε κομματάκια και χτυπάμε ελαφρά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και το νερό και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Σχηματίζουμε με τα χέρια μία ωραία μπάλα με τη ζύμη της τάρτας και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Tip: μπορούμε να δουλέψουμε τη ζύμη και με τα χέρια ή μίξερ χειρός. Προσοχή μόνο να μην δουλευτεί πολύ και ζεσταθεί.
- Βάζουμε την ζύμη της τάρτας στο ψυγείο για 30-45 λεπτά, για να κρυώσει και να δέσει.
- Παράλληλα καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, πάχους 3-5 χιλιοστών.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με 1 κουταλιά ζάχαρη, το κορν φλάουρ και την εσάνς βανίλιας.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το φυλάμε και αυτό στο ψυγείο.
Tip: για πιο γλυκό αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μία κουταλιά ζάχαρη. Προσωπικά προτιμώ την τάρτα με τα ροδάκινα λιγότερο γλυκιά για να διατηρείται και η οξύτητα από τα ροδάκινα.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού.
Tip: για ευκολία την ανοίγουμε ανάμεσα από 2 λαδόκολλες για να μην κολλάει
- Πάνω από την ζύμη τοποθετούμε κυκλικά τις φέτες από τα ροδάκινα, αφήνοντας περιμετρικά 2 δάχτυλα ζύμης.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό και αν χρειάζεται το αραιώνουμε με 1 κουταλάκι νερό.
- Κλείνουμε τη ζύμη προς το κέντρο της τάρτας με τα ροδάκινα, την αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε από πάνω της λίγη ζάχαρη.
Tip: Αντί για το αυγό μπορούμε να την αλείψουμε με λίγο νερό και να πασπαλίσουμε πάνω της πάλι τη ζάχαρη.
- Ψήνουμε την τάρτα με ροδάκινα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να έχει ψηθεί από κάτω.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, πριν την κόψουμε.
- Απολαμβάνουμε την τάρτα με τα ροδάκινα σκέτη ή με παγωτό βανίλιας.
Ταιριάζει πολύ και με μέλι από πάνω!