Το Χοιρινό Φρικασέ με Σταμναγκάθι είναι μία παραδοσιακή συνταγή και πολύ αγαπημένη. Πιο δημοφιλείς είναι οι συνταγές για φρικασέ με αντίδια ή μαρούλια αλλά εγώ προτιμώ το σταμναγκάθι γιατί έχει μία πλούσια και ξεχωριστή γεύση και το αποτέλεσμα είναι απλά μοναδικό. Η επιλογή είναι δική σας!
Συνταγή για Χοιρινό Φρικασέ με Σταμναγκάθι
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
1.200 γρ χοιρινό μπούτι
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 ml ελαιόλαδο
1 κιλό φρέσκο σταμναγκάθι
2 βιολογικά αυγά
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία.
Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες και σοτάρουμε τη μισή ποσότητα πρώτα, μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρούμε σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το υπόλοιπο με τον ίδιο τρόπο.
Tip: σοτάρουμε σε δόσεις το χοιρινό γιατί θέλουμε να σοταριστεί και όχι να βράσει οπότε για να μην πέσει η θερμοκρασία καλύπτουμε μόνο την επιφάνεια της κατσαρόλας και αφού σοταριστεί καλά το κρέας από τη μία πλευρά, μετά το γυρνάμε.
Αφαιρούμε όλο το χοιρινό και χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το λάδι που έχει μείνει μετά το χοιρινό. Μόλις μαλακώσει λίγο και πάρει χρώμα, επαναφέρουμε όλο το χοιρινό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύψουμε ίσα ίσα το κρέας.
Χαμηλώνουμε την εστία στο μέτριο, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το χοιρινό.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το πλυμένο σταμναγκάθι. Το βράζουμε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.
Μόλις το χοιρινό έχει μαγειρευτεί προσθέτουμε το βρασμένο σταμναγκάθι, ανακατεύουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Tip: θέλουμε λίγο ζουμί για το αυγολέμονο, οπότε αν έχουμε παραπάνω βράζουμε για λίγα λεπτά το φαγητό με ανοιχτό καπάκι, διαφορετικά αν έχει στεγνώσει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε σκεπασμένη με το καπάκι.
Σε έναν πολυκόφτη multi προσθέτουμε τα 2 αυγά μαζί με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τα χτυπάμε καλά.
Tip: για πιο δεμένο αποτέλεσμα προσθέτουμε στο multi 1 κουταλάκι κορν φλάουρ.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό μας, εκτός εστίας, κλείνουμε με το καπάκι και ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί ελαφρά και να πάει παντού το αυγολέμονο.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το χοιρινό φρικασέ στην εστία για να πάρει μία βράση και σερβίρουμε αμέσως.
Το φρικασέ χοιρινό με σταμναγκάθι είναι έτοιμο και μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες αν περισσέψει.