Αυτή η συνταγή για σπιτικά νιόκι κολοκύθας είναι από τις αγαπημένες μου για τον χειμώνα που εύκολα μπορούμε να βρούμε κολοκύθες στην αγορά. Ήθελα να βρω μία ξεχωριστή συνταγή για κολοκύθα, που θα αντικαθιστούσε την κλασική κολοκυθόσουπα και θα ταίριαζε για κάθε περίσταση. Η διαδικασία για τα χειροποίητα νιόκι είναι σχετικά απλή και με προσεκτικά βήματα θα έχετε τέλειο αποτέλεσμα.
Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη μου για την κολοκύθα και τα φρέσκα ζυμαρικά. Έψαξα αρκετές συνταγές για φρέσκα νιόκι και κατέληξα σε αυτή την συνταγή μετά από πολλές δοκιμές. Η διαφορά είναι ότι η κολοκύθα είναι κυρίαρχο συστατικό σε αυτά τα χειροποίητα νιόκι και αντικαθιστά την πατάτα που έχουν τα παραδοσιακά νιόκι.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο και με το Flora Soft με βούτυρο και λίγο φρέσκο φασκόμηλο η συνταγή αυτή γίνεται απλά εντυπωσιακή!
Συνταγή για Σπιτικά Νιόκι Κολοκύθας
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
500 γρ φρέσκια κολοκύθα
180 γρ αλεύρι 00 ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ φρέσκο τυρί ρικότα
1 αυγό
40 γρ παρμεζάνα τριμμένη
4 κ.σ. Flora Soft με βούτυρο
8-10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε τη συνταγή με το ψήσιμο της κολοκύθας που θα χρειαστεί ώρα. Σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτουμε ημίχοντρο αλάτι και από πάνω τοποθετούμε την κολοκύθα κομμένη στη μέση.
Καλύπτουμε τα δύο κομμάτια της κολοκύθας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα.
Μόλις η κολοκύθα έχει ψηθεί την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα της και μετράμε 300 γρ από τη σάρκα της.
Tip: μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμη βρασμένη κολοκύθα από μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Την πολτοποιούμε με έναν πολτοποιητή για πουρέ ή ένα ραβδομπλέντερ και τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας μέσα σε ένα σουρωτήρι, πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν τα πολλά υγρά για 10 λεπτά. Ιδανικά τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα τουλπάνι και το σφίγγουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Παράλληλα κόβουμε επιπλέον 100 γρ κολοκύθας σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ.
Ξεκινάμε τη διαδικασία για τα σπιτικά νιόκι κολοκύθας.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε τον πουρέ της ψημένης κολοκύθας, την τριμμένη παρμεζάνα, το αυγό, τη ρικότα, το αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με μία κουτάλα και επειδή η κολοκύθα μπορεί να έχει περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι έτσι ώστε να είναι μαλακή η ζύμη για τα νιόκι κολοκύθας αλλά να μην κολλάει έντονα στα χέρια.
Κάνουμε μικρά μπαστουνάκια τη ζύμη, διαμέτρου όσο ο δείκτης του χεριού μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα νιόκι κολοκύθας.
Tip: για να μην κολλάει η ζύμη απλώνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και στον πάγκο εργασίας που ζυμώνουμε να σπιτικά νιόκι
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό με λίγο αλάτι και μόλις βράσει προσθέτουμε τα νιόκι.
Βράζουμε τα σπιτικά νιόκι κολοκύθας για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγουν στην επιφάνεια που σημαίνει ότι είναι έτοιμα.
Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. Flora Soft με βούτυρο και μόλις τα νιόκι κολοκύθας έχουν βράσει τα αδειάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα απευθείας στο τηγάνι.
Σοτάρουμε τα νιόκι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κυβάκια της κολοκύθας, επιπλέον 3 κ.σ. Flora Soft με βούτυρο και τα φύλλα του φασκόμηλου.
Μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά, προσθέτουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε τα νιόκι κολοκύθας. Στην σάλτσα που έχει μείνει μπορούμε να προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα νιόκι για να δέσει και την περιχύνουμε μετά από πάνω.
Απολαμβάνουμε τα σπιτικά νιόκι κολοκύθας ζεστά.