Αυτή η συνταγή για Ριζότο Παντζάρι είναι κατάλληλη για τις γιορτές και θα δώσει χρώμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, αλλά και για στις ξεχωριστές σας περιστάσεις.
Συνταγή για Ριζότο με Παντζάρια
Υλικά Συνταγής
- 200 γρ ρύζι για ριζότο Arborio ή Carnaroli
- 500 γρ φρέσκα παντζάρια
- 200 γρ ζωμό από τα παντζάρια
- 1 κρεμμύδι
- 100 γρ λευκό κρασί
- 600 γρ ζωμό κοτόπουλου
- 30 γρ τυρί παρμεζάνα
- 50 γρ βούτυρο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τα παντζάρια, οπότε τα καθαρίζουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν σε αλατισμένο νερό.
Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο ώστε να μειωθεί και να κρατήσουμε περίπου 200 γραμμάρια από τον ζωμό τους.
Tip: αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα βρασμένα παντζάρια και να κρατήσετε τον χυμό που έχουν στην συσκευασία τους.
Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κυβάκια 100 γραμμάρια από τα παντζάρια και τα υπόλοιπα 400 τα πολτοποιούμε σε έναν πολυκόφτη multi.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αποκτήσει λίγο χρώμα. Θα χρειαστεί 2-3 λεπτά.
Tip: το μυστικό στο ριζότο είναι το καλό και συνεχές ανακάτεμα και μπορείτε να το κάνετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε ένα μέρος του ζωμού, ώστε να καλύψουμε ίσα ίσα το ρύζι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Για τα επόμενα 10 λεπτά, προσθέτουμε σε μικρές δόσεις τον ζωμό και ανακατεύουμε το ριζότο για να μην κολλήσει.
Στα επόμενα 5 λεπτά προσθέτουμε τον ζωμό από τα παντζάρια και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Στα τελευταία λεπτά δοκιμάζουμε το ριζότο ώστε να είναι al dente, προσθέτουμε τα πολτοποιημένα παντζάρια και τα ενσωματώνουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και τελειώνουμε το πιάτο με το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και το δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε λίγο πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.
Αφήνουμε το ριζότο 2 λεπτά να ξεκουραστεί, προσθέτουμε τα κυβάκια από το παντζάρι και σερβίρουμε.
