Αυτή η συνταγή για Πάβλοβα Κάστανο είναι ξεχωριστή και ιδανική για τις γιορτές. Ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό με πλούσια κρέμα κάστανο και φρέσκια σαντιγί.
Συνταγή για Πάβλοβα Κάστανο
Χρόνος προετοιμασίας: 180 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά Συνταγής
Για τη μαρέγκα:
6 ασπράδια αυγών
360 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 κ.γ. κακάο κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα κάστανο:
700 γρ βρασμένα κάστανα
400 ml πλήρες γάλα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ. μαύρο ρούμι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σαντιγύ:
400 γρ πλήρες κρέμα γάλακτος
τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία της μαρέγκας για την Πάβλοβα Κάστανο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 °C στον αέρα.
Τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ, μαζί με το λεμόνι και το αλάτι και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για λίγα λεπτά.
Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η μαρέγκα προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, κουταλιά κουταλιά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε στη μαρέγκα το εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να αποκτήσουμε ένα απαλό και ομοιόμορφο μείγμα.
Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί, σχεδιάζουμε έναν κύκλο 25 εκ. περίπου και απλώνουμε από πάνω τη μαρέγκα σοκολάτας.
Ψήνουμε τη μαρέγκα για 2,5 ώρες και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον φούρνο.
Tip: μπορούμε τη μαρέγκα να την έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα και την διατηρούμε εκτός ψηγείου.
Προετοιμασία της κρέμας κάστανο
Για την κρέμα κάστανο προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι τα κάστανα, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το ρούμι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και πολτοποιούμε την κρέμα κάστανο με ένα ραβδομπλέντερ. Ελέγχουμε την κρέμα και αν είναι αρκετά σφικτή προσθέτουμε πολύ λίγο γάλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εκτός εστίας για να προχωρήσουμε με την Πάβλοβα Κάστανο.
Tip: μπορούμε να προετοιμάσουμε την κρέμα κάστανο από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη
Προετοιμασία της σαντιγί
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μία παχύρευστη σαντιγί.
Συναρμολόγιση
Τοποθετούμε τη μαρέγκα στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την Πάβλοβα Κάστανο.
Χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα την κρέμα κάστανο για να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω από τη μαρέγκα. Για πιο ωραίο αποτέλεσμα περνάμε την κρέμα κάστανο από έναν μύλο για πουρέ και σχηματίζουμε κορδόνια από κάστανο.
Πάνω από το κάστανο προσθέτουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε την Πάβλοβα Κάστανο με τα τρίμματα της σοκολάτας.
Σερβίρουμε αμέσως την Πάβλοβα Κάστανο.