Το χταπόδι είναι από τα αγαπημένα μου θαλασσινά και μπορούμε να το απολαύσουμε σε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Παρακάτω θα βρείτε μία ξεχωριστή πατατοσαλάτα με χταπόδι που μπορείτε να την απολαύσετε ζεστή ή κρύα.
Συνταγή για Πατατοσαλάτα με Χταπόδι
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
λευκό ξύδι
1 φύλλο δάφνης
700 γρ πατάτες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
χυμό από 2 λεμόνια
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα του, τα μάτια του και το εσωτερικό της κουκούλας.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε αρκετό νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε το χταπόδι, τη δάφνη και 1 κουταλιά ξύδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Παράλληλα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2,5 εκατοστών. Τις βράζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και όταν είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.
Μόλις το χταπόδι μαγειρευτεί το σουρώνουμε και κόβουμε σε μπουκιές τα πλοκάμια και την κουκούλα.
Κόβουμε τα καρότα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Αντίστοιχα κόβουμε σε λεπτές φέτες και το σέλερι και το τσίλι αν τελικά χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον χυμό από τα λεμόνια, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις πατάτες και το χταπόδι και ανακατεύουμε πάλι. Στο τέλος προσθέτουμε στην πατατοσαλάτα με χταπόδι τα καρότα, το σέλερι και τις ελιές και την σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
Μπορούμε να απολαύσουμε την πατατοσαλάτα με χταπόδι μαζί με παγωμένο τσίπουρο ή λευκό κρασί.