Αυτή τη συνταγή για Λιγκουίνι με Μπαρμπούνια και Φινόκιο πρέπει να τη δοκιμάσετε! Αν βρείτε μεγάλα και φρέσκα μπαρμπούνια τότε ετοιμάστε αυτή την “μπαρμπουνομακαρονάδα” και θα με θυμηθείτε! Τόσο νόστιμη και φίνα που αξίζει την προετοιμασία της.
Συνταγή για Λιγκουίνι με Μπαρμπούνια και Φινόκιο
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 3
Υλικά Συνταγής
750 γρ μεγάλα μπαρμπούνια
400 γρ λιγκουίνι
1 φινόκιο
2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1 συσκευασία 250 γρ ντομάτα στον τρίφτη
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Φιλετάρουμε τα μπαρμπούνια και με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε τα κόκκαλα από τα φιλέτα με προσοχή. Εναλλακτικά ζητάμε από τον ψαρά να μας τα φιλετάρει και παίρνουμε μαζί τα κόκκαλα και τα κεφάλια τους γιατί θα τα χρειαστούμε για ζωμό.
Πλένουμε τα φιλέτα σε κρύο νερό, τα ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Τοποθετούμε σε μία μικρή κατσαρόλα τα κόκκαλα με τα κεφάλια από τα μπαρμπούνια, προσθέτουμε 1 κούπα νερό και βράζουμε μέχρι να κατέβει ο ζωμός στο μισό του. Αν βγει αφρός στην επιφάνεια του τον αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και μία αντίστοιχη ποσότητα με αυτή του κρεμμυδιού από το φινόκιο.
Tip: το φινόκιο είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούμε αν κόψουμε το πάνω μέρος του με τα φύλλα και μετά το κόψουμε σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε 3 κτς ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο για 3-4 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Λιώνουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο τηγάνι και το σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά για 2 λεπτά.
Παράλληλα κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα πολλά υγρά και τα σπόρια τους και τις τρίβουμε σε έναν χοντρό τρίφτη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τη φρέσκια ντομάτα, μαζί με τη συσκευασμένη ντομάτα στον τρίφτη, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Tip: αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο φρέσκες ντομάτες στη συνταγή
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ντομάτας και μετά σουρώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό από τα μπαρμπούνια.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία και προσθέτουμε από πάνω τα φιλέτα του μπαρμπουνιού με το εσωτερικό τους προς τα κάτω.
Βράζουμε τα λιγκουίνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα φιλέτα από τα μπαρμπούνια με μία τσιμπίδα ή μια σπάτουλα και τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό πιάτο.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Αν χρειαστούν επιπλέον υγρασία προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα ή σε μερίδες τα ζυμαρικά και από πάνω προσθέτουμε τα φιλέτα από τα μπαρμπούνια, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και φουντίτσες από το φινόκιο.
Συνοδεύουμε τα Λιγκουίνι με Μπαρμπούνια και Φινόκιο μαζί με δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!