Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά και επηρεασμένος από τη Γαλλική κουζίνα δημιούργησα αυτή τη συνταγή για λαχανοντολμάδες με χοιρινό και κάστανο! Το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ και βουτυράτο, χωρίς την οξύτητα των παραδοσιακών λαχανοντολμάδων.
Μία ιδανική συνταγή για τα Χριστούγεννα και τις γιορτές που αξίζει να την φτιάξετε για τους αγαπημένους σας.
Συνταγή για Λαχανοντολμάδες με Χοιρινό και Κάστανα
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Υλικά Συνταγής
600 γρ κιμά χοιρινό
200 γρ κάστανα προβρασμένα
1 λάχανο
2 κρεμμύδια
250 γρ βούτυρο
225 ml πλήρες γάλα
1 σκελίδα σκόρδο
3 κτγ κορν φλάουρ
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε τους λαχανοντολμάδες καθαρίζοντας το λάχανο.
Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου και αφαιρούμε τα εξωτερικά του φύλλα.
Τοποθετούμε το λάχανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα προς τα κάτω και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα μέχρι να το σκεπάσουμε.
Βράζουμε το λάχανο για τους λαχανοντολμάδες για 12-15 λεπτά περίπου και το αφαιρούμε με πολύ προσοχή με 2 τρυπητές κουτάλες.
Αφαιρούμε με προσοχή ένα ένα τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε στη συνέχεια το βούτυρο με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσέχουμε να μην πάρουν έντονο χρώμα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια (στα 4 το κάθε ένα) ώστε να τα καταλαβαίνουμε στη γέμιση.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το χοιρινό κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, τα κομμάτια από τα κάστανα, 1 κτγ αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Τύλιγμα Λαχανοντολμάδων
Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε με ένα μικρό μαχαίρι το χοντρό μέρος από το κοτσάνι του για να τυλιχθεί πιο εύκολα ο λαχανοντολμάς με χοιρινο και κάστανα.
Στο κέντρο του τοποθετούμε 1 κτσ γέμιση, διπλώνουμε με προσοχή τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε το λαχανοντολμά.
Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας τα πιο χοντρά φύλλα από το λάχανο και από πάνω στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες με χοιρινό και κάστανα. Προσοχή να μην είναι πολύ στριμωγμένοι για να μαγειρευτούν σωστά.
Προσθέτουμε τα 200 ml από το γάλα, το υπόλοιπο βούτυρο και κρύο νερό, τόσο έτσι ώστε να καλύπτονται ίσα ίσα οι λαχανοντολμάδες.
Τους σκεπάζουμε με ένα μεγάλο ανάποδο πιάτο για να διατηρήσουν το σχήμα τους όσο μαγειρεύονται και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 1 ώρα περίπου.
Με προσοχή και τη βοήθεια μιας τσιμπίδας αφαιρούμε το πιάτο από την κατσαρόλα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στα 25 ml γάλα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστούς τους λαχανοντολμάδες με χοιρινό και κάστανα και τους απολαμβάνουμε με ένα δροσερό λευκό κρασί.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!