Η Γεμιστή Γαλοπούλα είναι μία παραδοσιακή συνταγή που συνήθως δεν λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δείτε εδώ τη δική μου αγαπημένη συνταγή για την παραδοσιακή γαλοπούλα των Χριστουγέννων και απολαύστε την με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Συνταγή για Γαλοπούλα Γεμιστή
Χρόνος προετοιμασίας: 150 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Υλικά Συνταγής
1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
150 γρ βούτυρο
4 κουταλιές μέλι
200 ml κονιάκ
αλάτι
πιπέρι
Γέμιση γαλοπούλας
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ λευκά μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι
50 γρ φιστίκια Αιγίνης
50 γρ κουκουνάρι
50 γρ κράνμπερι αποξηραμένο
συκωτάκια της γαλοπούλας
200 γρ κάστανα βρασμένα
50 γρ βούτυρο
λίγο μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Σάλτσα Gravy
Χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά κορν φλάουρ
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίσει. Αφαιρούμε από το εσωτερικό της τα συκωτάκια γιατί θα τα χρειαστούμε για τη γέμιση.
Προετοιμασία της γέμισης
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σοταριστεί καλά. Μετά από λίγη ώρα προσθέτουμε και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φιστίκια Αιγίνης, το κουκουνάρι και τα αποξηραμένα κράνμπερι και ανακατεύουμε.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα κάστανα και το ένα μήλο και τα προσθέτουμε στην γέμιση και αυτά.
Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 30 λεπτά με κλειστό καπάκι και να τραβήξει τα πολλά υγρά της. Αλατοπιπερώνουμε και τη δοκιμάζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μόλις η γέμιση της γαλοπούλας είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο για να γεμίσουμε μετά τη γαλοπούλα.
Προετοιμασία της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας
Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα απέξω και στο εσωτερικό της και τη γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με το μέλι και το κονιάκ και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Με μία χοντρή σύριγγα παίρνουμε λίγο από το μείγμα του βουτύρου με το κονιάκ και κάνουμε ενέσεις στα στήθη και τα μπούτια τις γαλοπούλας.
Κλείνουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με ένα ολόκληρο πράσινο μήλο ή τη ράβουμε με σπάγκο για να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Την τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 30 λεπτά στους 220°C. Μετά την αλείφουμε με το μείγμα από το βούτυρο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 80-90 λεπτά. Υπολογίζουμε περίπου 30 λεπτά ψήσιμο ανά κιλό ή αν έχουμε αγοράσει γαλοπούλα με θερμόμετρο, το παρακολουθούμε πότε θα σηκωθεί και άρα θα είναι ψημένη.
Κάθε μισή ώρα ή 20 λεπτά αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα του βουτύρου με το κονιάκ.
Tip: για να μη μαυρίσει η γαλοπούλα μπορούμε να τη σκεπάσουμε με ένα αλουμινόχαρτο για την πρώτη 1 ώρα
Μόλις ψηθεί την αφαιρούμε από το ταψί και προχωράμε με τη σάλτσα μας.
Σουρώνουμε τον ζωμό της γαλοπούλας από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και τον βράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ και το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το κορν φλαουρ διαλυμένο με πολύ λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η gravy σάλτσα της γαλοπούλας.
Κόβουμε τη Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα σε μερίδες και σερβίρουμε με τη γέμιση, τη σάλτσα gravy και ροδέλες πορτοκαλιού.