Η συνταγή για μπαρμπούνια σαβόρο προέρχεται από τα νησιά του Αιγαίου και θα βρείτε ανά περιοχές πολλές παραλλαγές της.
Αυτή είναι η εκδοχή μου για τη συνταγή για σαβόρο και αν ακολουθήσετε όλα τα βήματα θα έχετε σίγουρη επιτυχία! Παραδοσιακά τη συνταγή αυτή την έκαναν παλιά στα νησιά που είχαν πολλά ψάρια και ήθελαν να τα συντηρήσουν καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία. Στις μέρες μας αποτελεί ένα μεζέ που ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν.
Συνταγή για Μπαρμπούνια Σαβόρο
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες
300 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. κάπαρη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε προσεκτικά με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε την κάπαρη σε νερό για να ξαρμυρίσει.
Αλατοπιπερώνουμε τα μπαρμπούνια, μετά τα αλευρώνουμε καλά από όλες τις πλευρές τους και τα τινάζουμε ελαφρά για να φύγει το πολύ αλεύρι.
Tip: για πιο νόστιμο αποτέλεσμα αλατίζουμε τα ψάρια 1 ώρα πριν το τηγάνισμα.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω στην επαγωγική εστία NEFF, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Για την απόλυτη εμπειρία μαγειρέματος, χρησιμοποιούμε τον μαγνητικό διακόπτη Twist Pad Flex®, που είναι συμβατός με όλες τις συσκευές NEFF που διαθέτουν Flex Control.
Απλά τοποθετούμε τον μαγνητικό διακόπτη Twist Pad Flex® στη θέση του, τον γυρνάμε και επιλέγουμε τις ρυθμίσεις που επιθυμούμε. Η έξυπνη οθόνη διαθέτει ενσωματωμένο φωτισμό που μας ενημερώνει άμεσα και κάνει τη χρήση της συσκευής ακόμη πιο εύκολη.
Μόλις το λάδι είναι έτοιμο τηγανίζουμε σε δόσεις τα μπαρμπούνια για να γίνουν τραγανά. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 λεπτά συνολικά γυρνώντας τα από κάθε πλευρά.
Το μόνο που θέλει προσοχή είναι να μην μας καεί το φαγητό. Η λύση είναι ο αισθητήρας τηγανίσματος NEFF, που παρακολουθεί διαρκώς τη θερμοκρασία στο τηγάνι και τη διατηρεί σε σταθερά επίπεδα. Έτσι, το τηγάνισμα γίνεται εντυπωσιακά εύκολο!
Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπαρμπούνια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το παραπανίσιο λάδι.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα μπαρμπούνια.
Αφαιρούμε όλα τα ψάρια από το τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες, μαζί με τα φύλλα από το δεντρολίβανο και την κάπαρη.
Με τον βυθιζόμενο απορροφητήρα NEFF με κρύσταλλο, που διαθέτει την τεχνολογία Guided Air, δεν ανησυχούμε για τις μυρωδιές καθώς απορροφά και απομακρύνει όλους τους ατμούς και τις οσμές, από οποιοδήποτε σημείο της εστίας, ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε την μπροστινή περιοχή της εστίας, χάρη στο νέο ισχυρό σύστημα εξαγωγής.
Σοτάρουμε τα μυρωδικά για 2 λεπτά και μετά σβήνουμε με το ξύδι για να ολοκληρώσουμε τη σάλτσα για τα μπαρμπούνια σαβόρο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Τοποθετούμε όλα τα μπαρμπούνια σε μία πιατέλα και από πάνω τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τα μπαρμπούνια σαβόρο με δεντρολίβανο είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε και αν τα δοκιμάσετε θα γίνει ο αγαπημένος σας ψαρομεζές!