Το Fondue Τυριών σε Κολοκύθα είναι η απόλυτη χειμερινή συνταγή που θα σας ενθουσιάσει! Μία συνταγή με τυριά, πλούσια σε γεύση και ξεχωριστή από το άρωμα της κίτρινης κολοκύθας. Είχα δοκιμάσει πριν χρόνια κάτι αντίστοιχο σε ένα αγαπημένο μου εστιατόριο στο Παρίσι και μετά από δοκιμές σας παρουσιάζω εδώ τη δική μου αγαπημένη εκδοχή για ψητή κολοκύθα με φοντί τυριών.
Συνταγή για Fondue Τυριών σε Κολοκύθα
Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
1 μικρή στρογγυλή κολοκύθα εισαγωγής
150 gr έμενταλ Ελβετίας
150 γρ μοτραρέλα τριμμένη
100 ml κρέμα γάλακτος light
1 κτς ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κτς λευκό κρασί
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Επιπλέον υλικά
Γαλλική μπακέτα
Nachos
Εκτέλεση Συνταγής
Επιλέγουμε μικρές πορτοκαλί κολοκύθες εισαγωγής που έχουν λεπτή φλούδα και σάρκα και μπορούν να ψηθούν ολόκληρες σε αυτό τον χρόνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
Προετοιμασία της κολοκύθας
Ξεκινάμε τη συνταγή με το καθάρισμα της κολοκύθας και μετά με το ψήσιμο της.
Πλένουμε καλά την κολοκύθα εξωτερικά, την σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας και με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε με προσοχή το καπάκι της.
Αφαιρούμε το εσωτερικό της με τα σπόρια και με ένα μεγάλο κουτάλι την καθαρίζουμε εσωτερικά ώστε να κρατήσουμε μόνο τη σάρκα της.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο πολτοποιημένο με το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το εσωτερικό της κολοκύθας και από το καπάκι της.
Τοποθετούμε την κολοκύθα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, την κλείνουμε με το καπάκι της και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Προετοιμασία του φοντί τυριών
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, την κρέμα γάλακτος, το κρασί, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αφαιρούμε την κολοκύθα από το φούρνο, βγάζουμε το καπάκι της και τη γεμίζουμε με το μείγμα για το fondue τυριών.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 °C.
Από πάνω προσθέτουμε λίγο επιπλέον τριμμένο έμενταλ και βάζουμε πάλι την κολοκύθα στο φούρνο ανοιχτή, με το καπάκι της στο πλάι.
Ψήνουμε το Fondue Τυριών για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει καλά το μείγμα και να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα από πάνω.
Σερβίρουμε το Fondue Τυριών σε Κολοκύθα μαζί με nachos και φρεσκοψημένη μπαγκέτα.
Βουτάμε τα nachos και το ψωμί στο φοντί τυριών και κόβουμε κομμάτια από την κολοκύθα και τα βουτάμε και αυτά στο fondue!
Χρησιμοποιούμε κολοκύθες εισαγωγής που έχουν λεπτή φλούδα και σάρκα.
Η κολοκύθα τρώγεται ολόκληρη με τη φλούδα της!