Όλη η νοστιμιά του ψαριού βρίσκεται στο κεφάλι και αν δοκιμάσετε αυτή τη Ψαρόσουπα με Μαγιάτικο κεφάλι θα καταλάβετε ότι ο ζωμός της και η νοστιμιά της προέρχεται από το κεφάλι!
Αυτή η συνταγή για ψαρόσουπα είναι με κεφάλι μαγιάτικου αλλά μπορεί να γίνει το ίδιο υπέροχη με κεφάλι ροφού, σφυρίδας και συναγρίδας. Επειδή το κεφάλι είναι συνήθως πολύ μεγάλο (2,5-3 κιλά) ζητήστε να σας το κόψουν κάθετα στη μέση από όπου το αγοράσετε και φυλάξτε το υπόλοιπο μισό στην κατάψυξη για επόμενη φορά.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι με το μισό μόνο κεφάλι. Το υπόλοιπο έχει συντηρηθεί στην κατάψυξη για επόμενη φορά!
Συνταγή για Ψαρόσουπα με Μαγιάτικο κεφάλι
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
μισό κεφάλι μαγιάτικο (περίπου 1.300-1.400 γρ)
4 μεσαίες πατάτες
3 καρότα
1 μεσαίο κολοκύθι
1 μεσαίο λευκό κρεμμύδι Ζακύνθου
1/4 σελινόριζας
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 μεσαία ώριμη ντομάτα
χυμό από μισό λεμόνι
1 φύλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε το ψάρι, το αλατίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Κόβουμε τα καρότα, τις πατάτες, τη ντομάτα και το κολοκυθάκι σε μικρά κυβάκια 1 εκατοστού και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό έτσι ώστε να τα καλύπτει κατά ένα δάχτυλο μόνο. Μαζί προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και τη δάφνη.
Tip: τη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σποράκια της και μετά την κόβουμε σε ψιλό καρέ.
Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Μετά τοποθετούμε το ψάρι από πάνω, το περιχύνουμε με το λάδι και το λεμόνι και βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, με ανοιχτό το καπάκι.
Αφαιρούμε το ψάρι σε μία πιατέλα και το καθαρίζουμε για να κρατήσουμε μόνο το ψαχνό του.
Δοκιμάζουμε τη σούπα και διορθώνουμε αν χρειάζεται με λίγο αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, μαζί με τα φιλέτα του ψαριού.
Tip: για βελουτέ ψαρόσουπα η συνταγή είναι ίδια. Απλά κρατάμε σε ένα μπολ λίγα λαχανικά, χτυπάμε την υπόλοιπη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ και την σερβίρουμε μαζί με τα κυβάκια λαχανικών. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος τη μισή σούπα, την πολτοποιούμε και την επαναφέρουμε πάλι στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.