Η κρέμα Καταλάνα προέρχεται από την Καταλονία και αποτελεί μία πολύ γευστική κρέμα με άρωμα κανέλας και λεμονιού. Θυμίζει την Κρεμ Μπρουλέ με ουσιαστική τους διαφορά τα αρώματα της κρέμας Καταλάνα και το κορν φλαουρ. Σε αντίθεση με την κρεμ μπρουλέ, η κρέμα Καταλάνα δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά σε κατσαρόλα. Κοινό τους χαρακτηριστικό η τραγανή καραμελωμένη ζάχαρη μπρουλέ από πάνω.
Συνταγή για Κρέμα Καταλάνα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
1 λίτρο γάλα
1 λεμόνι
1 κανέλα
8 κρόκους
45 γρ κορν φλάουρ
200 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση Συνταγής
Γεμίζουμε ένα φλιτζάνι μέχρι τη μέση με γάλα και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά με ένα κουταλάκι.
Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το ξύλο της κανέλας, τη φλούδα από το μισό λεμόνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουντας συχνά για να μην κολλήσει.
Παράλληλα, ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι να ασπρίσουν.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το προσθέτουμε σιγά σιγά στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Επαναφέρουμε το μείγμα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα με το κόρν φλάουρ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες.
Σερβίρουμε τη κρέμα Καταλάνα σε φορμάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να κρυώσει καλά η κρέμα και να σφίξει.
Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε σε κάθε ένα μία κουταλιά της σούπας ζάχαρης και καίμε με ένα φλόγιστρο, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Tip: αν δεν έχουμε φλόγιστρο τότε καραμελώνουμε την κρέμα Catalana κάτω από το καυτό grill του φούρνου.
Αξίζει να δοκιμάσετε και τη συνταγή για Κρεμ Μπρουλέ Εσπρέσσο.