Ο Σολομός Gravlax έχει τις ρίζες του στη Σουηδία και είναι μία πολύ νόστιμη συνταγή για μία εναλλακτική εκδοχή του αγαπημένου μας καπνιστού σολομού.
Στην ουσία είναι παστός σολομός εμπλουτισμένος με αρώματα που κάνουν τη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Συνταγή για Σολομός Gravlax
Χρόνος προετοιμασίας: 1 μέρα
Μερίδες: 4-6
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τον σολομό gravlax
1 κιλό φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα και κόκαλα
1 κτγ κόκκους λευκού πιπεριού
1 κτγ κόκκους κόλιανδρου
120 γρ ζάχαρη
80 γρ αλάτι
1 ματσάκι άνηθο
Υλικά για τη σος
3 κτς μαύρη ζάχαρη
3 κτς μουστάρδα Dijon
3 κτς λευκό ξύδι
2 κτς ελαιόλαδο
3 κτς άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε καλά το φιλέτο του σολομού και ελέγχουμε να μην έχουν μείνει κόκαλα.
Αν βρούμε κόκαλα τα αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι.
Χτυπάμε σε ένα γουδί ή στο μούλτι τους κόκκους από το πιπέρι και τον κόλιανδρο, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά.
Σε μία επιφάνεια απλώνουμε 2-3 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης έτσι ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε με άνεση το φιλέτο του σολομού.
Ταμπονάρουμε το σολομό με χαρτί κουζίνας για να μην έχει υγρασία.
Απλώνουμε πάνω στη μεμβράνη μία λεπτή στρώση από το μείγμα των μπαχαρικών και ακουμπάμε από πάνω τον σολομό.
Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών στην επιφάνεια του σολομού και προσθέτουμε από πάνω χοντροκομμένο άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια του.
Τυλίγουμε με προσοχή το σολομό με τη μεμβράνη, τον τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο πιάτο ή ένα ταψάκι και τον βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Για πιο έντονο πάστωμα και περισσότερο “ψήσιμο” μπορείτε να αφήσετε τον σολομό στο ψυγείο για 48 ώρες συνολικά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τον σολομό gravlax από το ψυγείο, τον ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη και τον πλένουμε με προσοχή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
Σκουπίζουμε καλά τον σολομό gravlax με χαρτί κουζίνας και τον κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Για τη σάλτσα βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα σύρμα για λίγο.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε το Σολομό Gravlax σε φέτες μαζί με τη σάλτσα και λεπτές φέτες αγγουριού.
Μπορείτε επιπλέον να τον απολαύσετε πάνω σε λεπτές φέτες μαύρου ψωμιού ή σε σαλάτες.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!