Αυτή η συνταγή για γεμιστά με ρύζι θα σας μείνει αξέχαστη και πλέον τα γεμιστά σας θα είναι πολύ νόστιμα και με σωστή υφή. Αποτελούν αγαπημένο λαδερό φαγητό για το καλοκαίρι και για σίγουρη επιτυχία αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και τα μυστικά της γιαγιάς Βάσως!
Μυστικά για νόστιμα γεμιστά
- Χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά λαχανικά για μία πλούσια και νόστιμη γέμιση με ρύζι.
- Η μελιτζάνα είναι απαραίτητη γιατί δίνει μία ξεχωριστή γεύση και υφή στη γέμιση.
- Αν δεν χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια, τρίβουμε ένα κολοκύθι μέσα στη γέμιση. Κάνει τη διαφορα!
- Χρησιμοποιούμε ρύζι νυχάκι που δεν λασπώνει και όχι “ρύζι για γεμιστά” όπως αναγράφεται σε πολλές συσκευασίες ρυζιού.
- Δεν προσθέτουμε πολλά υγρά.
- Υπομονή στο ψήσιμο! Θέλουν αρκετό χρόνο ώστε να μείνουν τα γεμιστά μόνο με το λάδι τους.
Συνταγή για Γεμιστά
Χρόνος προετοιμασίας: 140 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
3 μελιτζάνες
5 μεγάλες ντομάτες
3 στρογγυλά κολοκυθάκια
3 πιπεριές Φλωρίνης
3 πράσινες πιπεριές
2 κρεμμύδια
220 γρ ρύζι νυχάκι
φρυγανιά τριμμένη
πατάτες
μαϊντανό
φρέσκο δυόσμο
ελαιόλαδο
ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία Λαχανικών για τα Γεμιστά
Το πρώτο βήμα της συνταγής για γεμιστά είναι να πλύνουμε καλά τα λαχανικά μας.
Κόβουμε σε ένα ένα το πάνω μέρος τους, κρατάμε τα “καπάκια” αυτά για αργότερα.
Αδειάζουμε με προσοχή το εσωτερικό από τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα στρογγυλά κολοκύθια και κρατάμε τη σάρκα τους. Πρέπει να αφαιρέσουμε καλά το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες ώστε να είναι λεπτά και να μαγειρευτούν στο ψήσιμο.
Από τις πιπεριές αφαιρούμε τα σποράκια από το εσωτερικό τους.
Σουρώνουμε τη ψίχα από τις ντομάτες από τα πολλά υγρά και τα σπόρια και μετά την ψιλοκόβουμε μαζί με το εσωτερικό από τις μελιτζάνες.
Χρησιμοποιούμε μόνο τη μισή ποσότητα από το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια γιατί έχουν πολλά υγρά.
Tip: Προσοχή, χρειαζόμαστε τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια και όχι λιωμένα στο μούλτι.
Καθαρίζουμε μία μεγάλη πατάτα και τα κρεμμύδια.
Τρίβουμε σε έναν χοντρό τρίφτη την πατάτα, τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
Στύβουμε καλά τα λαχανικά για να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα υγρά μπορούμε.
Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και δυόσμο και κρατάμε 1 μεγάλη χούφτα από το κάθε ένα για τη συνταγή για τα γεμιστά.
Προετοιμασία Γεμιστών με Ρύζι
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε όλα τα λαχανικά της γέμισης που έχουμε ψιλοκόψει και τρίψει και μαζί το ρύζι, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δυόσμο και 60 ml ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση για τα γεμιστά, προσθέτουμε αλάτι (περίπου 2 κ.γ.) και πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι 2 κ.γ. ζάχαρη με 2 κ.γ. αλάτι και προσθέτουμε μία πρέζα από το μείγμα στο εσωτερικό των λαχανικών πριν τα γεμίσουμε.
Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού αφήνοντας από πάνω 1 δάχτυλο κενό περίπου καθώς θα φουσκώσει το ρύζι όταν μαγειρευτεί και δεν θέλουμε να ξεχειλίσει.
Κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε όρθια σε ένα βαθύ ταψί του φούρνο, εκτός από τις πιπεριές Φλωρίνης που τις τοποθετούμε ξαπλωτές.
Καθαρίζουμε 2-3 πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και “γεμίζουμε” τα κενά ανάμεσα από τα λαχανικά.
Κόβουμε 2-3 ώριμες ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Εναλλακτικά μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε και να τις πολτοποιήσουμε στο μούλτι.
Περιχύνουμε τα λαχανικά με την τριμμένη ντομάτα, προσθέτουμε από πάνω 200 ml ελαιόλαδο και στο ταψί 200 ml νερό.
Πάνω σε κάθε ένα λαχανικό πασπαλίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1,5-2 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα γεμιστά και να εξατμιστούν όλα τα υγρά για να μείνει μόνο το λάδι τους. Αν ο φούρνος έχει δυνατές αντιστάσεις ψήνουμε τα γεμιστά στις αντιστάσεις σε χαμηλή θέση, διαφορετικά στον αέρα στη μέση.
Τα γεμιστά με ρύζι τα απολαμβάνουμε την ίδια μέρα αλλά προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο κρύα την επόμενη! Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες.