Αυτή η συνταγή για πορτοκαλόπιτα ήταν η τέλεια αφορμή για μία μέρα χαράς. Πιστεύω ότι ένα ωραίο γλυκό μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και όλοι μας χρειαζόμαστε αυτά τα απλά πράγματα στη ζωή που μας γεμίζουν χαμόγελα.
Κάπως έτσι ετοίμασα αυτή την πορτοκαλόπιτα. Είναι μία κλασική συνταγή και τόσο αρωματική που σκεφτόμουν καιρό να την φτιάξω γιατί τα πορτοκάλια είναι τώρα στην εποχή τους.
Ξεκίνησα με το σιρόπι και το βράσιμο των πορτοκαλιών και το σπίτι γέμισε αρώματα! Πως λοιπόν να μην σου φτιάξει η διάθεση;
Μετά από κάποια ώρα η πορτοκαλόπιτα βγήκε από τον φούρνο και ήταν έτοιμη να δεχτεί το σιρόπι. Κρατιόμασταν με δυσκολία να μην την κόψουμε ζεστή και μετράγαμε τις ώρες μέχρι το απόγευμα που θα ήταν έτοιμη. Κάτσαμε αναπαυτικά στον καναπέ και από την πρώτη κιόλας μπουκιά γέλαγαν και τα μουστάκια μας!
Δείτε και εσείς παρακάτω τη συνταγή για την πορτοκαλόπιτα και θα με θυμηθείτε.
Συνταγή για Πορτοκαλόπιτα
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Μερίδες: 8-10
Υλικά Συνταγής
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα:
2 πορτοκάλια
450 γρ. φύλλο κρούστας
250 γρ. Flora Soft με extra βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
225 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι:
650 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
200 ml χυμό πορτοκαλιού (2 πορτοκάλια)
1 κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε με την προετοιμασία του φύλλου κρούστας και του σιροπιού για την πορτοκαλόπιτα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσουν για λίγα λεπτά και δέσει ελαφρά, ελέγχουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη και μετά το αφαιρούμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε 2 πορτοκάλια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.
Παράλληλα απλώνουμε σε ταψιά τα φύλλα κρούστας για να ξεραθούν. Θα χρειαστούν κοντά στη 1 ώρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε για 20 λεπτά στον φούρνο στους 50°C στον αέρα.
Μόλις ξεραθούν τα φύλλα τα σπάμε σε μικρά κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος.
Μετά τη μία ώρα σουρώνουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε κρύο νερό για να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν καθαρίζουμε τα κοτσάνια τους, τα κόβουμε στα 8, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τα πολλά υγρά και τα τοποθετούμε στον κόφτη του μίξερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά, το Flora Soft με extra βούτυρο λιωμένο και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία και ομοιόμορφη κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα αυτή σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε σε δόσεις τα κομμάτια από το φύλλο κρούστας ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματωθούν σωστά.
Αλείφουμε ένα σκεύος 20×30 εκατοστών με λίγο Flora Soft με extra βούτυρο και αδειάζουμε μέσα του το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και την σιροπιάζουμε αμέσως ζεστή με το κρύο σιρόπι.
Περιμένουμε 10-15 λεπτά να τραβήξει η πορτοκαλόπιτα όλο το σιρόπι και την αφήνουμε τα κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα σκέτη ή με παγωτό της αρεσκείας μας.