Για τη συγκεκριμένη συνταγή για λουκουμάδες μπακαλιάρου, χρησιμοποιούμε φρέσκο ή κατεψυγμένο μπακαλιάρο και όχι ξαλμυρισμένο γιατί θέλουμε ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα.
Αν βρούμε φρέσκο μπακαλιάρο θα έχουμε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, διαφορετικά ξεπαγώνουμε το φιλέτο από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο και το αφαιρούμε λίγη ώρα πριν το μαγειρέψουμε για να μην έχει υγρασία.
Συνταγή για Λουκουμάδες Μπακαλιάρου με Σκορδαλιά
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τους λουκουμάδες μπακαλιάρου:
1 μεγάλο φιλέτο φρέσκου ή κατεψυγμένου μπακαλιάρου (περίπου 500 γρ)
Αλεύρι γ.τ.χ.
Καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
Υλικά για την σκορδαλιά:
300 γρ ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
3-4 σκελίδες σκόρδο
120 ml ελαιόλαδο
40 ml λευκό ξύδι
1 κ.τ.ς/ χυμό λεμονιού
Αλάτι
Υλικά για την τεμπούρα:
330 ml μπύρα lager
3 κτγ baking powder
200 γρ αλεύρι γ.τ.χ.
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε τη συνταγή του μπακαλιάρου ετοιμάζοντας την τεμπούρα γιατί θέλει χρόνο για να ξεκουραστεί.
Αρχικά, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά και προσθέτουμε σιγά σιγά τη μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις αποκτήσουμε έναν ομοιόμορφο χυλό, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 15-60 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεκινάμε τη συνταγή για τη σκορδαλιά με ψωμί.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό, προσθέτουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε για 5 λεπτά.
Μετά στύβουμε πολύ καλά το ψωμί και το προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και τα χτυπάμε όλα μαζί καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε τη σκορδαλιά μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή υφή.
Παράλληλα ταμπονάρουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας για να μην έχει υγρασία, το κόβουμε σε κύβους 3-4 εκατοστών και αλατίζουμε ελαφρά τα κομμάτια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το προθερμαίνουμε μέχρι να φτάσει περίπου στους 170°C.
Βγάζουμε την τεμπούρα από το ψυγείο και ξεκινάμε τη διαδικασία για το τηγάνισμα των λουκουμάδων του μπακαλιάρου.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε αρκετό αλεύρι και αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Τινάζουμε το κάθε κομμάτι από το παραπανίσιο αλεύρι, το βουτάμε μέσα στην τεμπούρα και μετά τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το λάδι.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου για 4-6 λεπτά, ανάλογα με το πάχους του ψαριού, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Tip: προσοχή, για τα πρώτα 2 λεπτά δεν κουνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για να μην χαλάσουμε εξωτερικά την τεμπούρα.
Αφαιρούμε τα κομμάτια με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο για να στεγνώσουν.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά και φέτες από λεμόνι.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!