Η συνταγή αυτή για Focaccia με Σύκα είναι αποτέλεσμα της αγάπης μου για την παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου, αλλά και για την Ιταλική κουζίνα. Η βάση της είναι η κλασική συνταγή για Ιταλική Φοκάτσια και τους καλοκαιρινούς μήνες που βρίσκουμε εύκολα τα σύκα μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτή την ξεχωριστή συνταγή.
Συνταγή για Focaccia με Σύκα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά Συνταγής
Υλικά για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 γρ. μαγιά (1/2 κ.γ.)
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1/2 πρέζα αλάτι
125 ml χλιαρό νερό
Υπόλοιπα υλικά
3 φρέσκα σύκα
1-2 ξερά μικρά κρεμμύδια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση Συνταγής
- Αρχικά διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκατοστά, ρίχνουμε 1 κουταλάκι λάδι και απλώνουμε 250 γρ από το ζυμάρι μας, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο μεγαλύτερο ταψί, διαμέτρου 30 εκτοστών και να βάλουμε όλη τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη από τη Focaccia με Σύκα να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα πιάτο ή σουρωτήρι με λίγο αλάτι για να βγάλουν τα πολλά υγρά τους.
- Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη για τη Φοκάτσια με Σύκα, τοποθετούμε από πάνω τα σύκα και της φετούλες από το κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
- Ψήνουμε τη Focaccia με Σύκα στους 220 °C για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να ψηθεί.
- Απολαμβάνουμε τη φοκάτσια ζεστή αλλά μόλις κρυώσει.