Από μικρό παιδί θυμάμαι το Κυριακάτικο χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Μία αγαπημένη νηστίσιμη συνταγή στην Ελλάδα, που οι περισσότεροι τρώμε το καλοκαίρι. Γιατί όμως να μην μπορούμε να απολαύσουμε το χταποδάκι όλο το χρόνο;
Κάπως έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση μιας συνταγής που θα μπορούσε να σταθεί όλο το χρόνο και να εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνιση, όσο και με την γεύση της.
Συνταγή για Χταπόδι με Ζυμαρικά και Χαβιάρι Μελιτζάνας
Υλικά Συνταγής
1 χταποδάκι 700 γρ κατεψυγμένο
2 μεγάλες μελιτζάνες
2 φρέσκες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
3 κρεμμυδάκια (ιδανικά eshallots)
250 γρ πασάτα ντομάτας
λίγα ντοματίνια
2 πιπερίτσες τσίλι (προαιρετικά)
100 ml λευκό κρασί
500 γρ ζυμαρικά
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο βασιλικό
φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση Συνταγής
Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τα τσιπς μελιτζάνας, οπότε προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200 ºC.
Κόβουμε με ένα μαντολίνο την μελιτζάνα σε πολύ λεπτές φέτες. Τις απλώνουμε σε μία επιφάνεια σιλικόνης ή σε μία λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο αλάτι, ψεκάζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Μόλις πάρουν χρώμα και στεγνώσουν, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθώς κρυώνουν οι μελιτζάνες, συνεχίζουμε με το χαβιάρι μελιτζάνας.
Κόβουμε μία μεγάλη μελιτζάνα στη μέση και χαράσσουμε σε 2-3 μέρη τις εσωτερικές πλευρές της.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, τοποθετούμε τις 2 σκελίδες σκόρδου, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε 2-3 κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι. Κλείνουμε με το άλλο μισό, τυλίγουμε τη μελιτζάνα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 ºC, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Μόλις η μελιτζάνα ετοιμαστεί, αφαιρούμε την σάρκα της με ένα κουτάλι, πετάμε το θυμάρι και κρατάμε τη μία σκελίδα του σκόρδου. Την τοποθετούμε για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά της.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε ψιλοκομμένη την ψίχα της μελιτζάνας, μαζί με ψιλοκομμένη τη μία σκελίδα του σκόρδου που έχουμε κρατήσει.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Στο τέλος προσθέτουμε λίγα ντοματίνια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία.
Συνεχίζουμε με το χταπόδι, το οποίο έχουμε πλύνει καλά και το τοποθετούμε με την κουκούλα προς τα κάτω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα, να πιει τα υγρά του και να μαλακώσει. Προσοχή μόνο να μην καεί και μαυρίσει.
Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 100 ml ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το τσίλι και σοτάρουμε ελαφριά για λίγο.
Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το χταποδάκι κομμένο σε κομμάτια, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις ρίχνουμε και αυτές στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Στο τέλος προσθέτουμε την πασάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού ώστε να διατηρηθούν al dente.
Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το κοκκινιστό χταπόδι.
Προτιμήστε ζυμαρικά με μεγάλη τρύπα ή μεγάλα κοχύλια ή ριγκατόνι.
Στήσιμο πιάτου
Σε ένα μεγάλο πιάτο, τοποθετούμε ως βάση λίγη από τη μελιτζάνα που έχουμε ετοιμάσει.
Από πάνω, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και λίγο από το χταπόδι.
Διακοσμούμε με φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού, καρφώνουμε λίγα τσιπς μελιτζάνας και απολαμβάνουμε αμέσως. Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω επιπλέον λίγο φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο.