Η πάστα φλώρα είναι ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό των περισσοτέρων και η Πάστα Φλώρα Φράουλα η δική μου αγαπημένη εκδοχή. Θυμάμαι να την απολαμβάνουμε παιδιά τα καλοκαίρια στο νησί, με σπιτικές μαρμελάδες της γιαγιάς, αλλά και την νηστίσιμη πάστα φλώρα με λάδι τις περιόδους νηστείας.
Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για νηστίσιμη πάστα φλώρα, αλλά αυτή της θείας Φρειδερίκης είναι η αγαπημένη μου, γιατί το μπισκότο είναι αφράτο, τραγανό και πολύ αρωματικό.
Συνήθως την φτιάχνει με μαρμελάδα βερίκοκο αλλά επειδή εγώ έχω αδυναμία στις φράουλες, σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιώ τη δική μου ελαφριά μαρμελάδα φράουλας, για την πιο τέλεια Πάστα Φλώρα Φράουλας.
Συνταγή για Πάστα Φλώρα Φράουλα
Υλικά Συνταγής
Υλικά για τη ζύμη
450 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
170 ml αραβοσιτέλαιο
100 γρ λευκή ζάχαρη
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
2 κουταλιές κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη μαρμελάδα
500 γρ φρέσκες φράουλες
250 γρ λευκή ζάχαρη
2 κουταλάκια φρέσκο χυμό λεμόνι
Χρειαζόμαστε 500 γρ έτοιμη μαρμελάδα φράουλας για την πάστα φλώρα με φράουλα.
Εκτέλεση Συνταγής
Αν δεν έχετε ήδη έτοιμη μαρμελάδα, τότε δείτε τη συνταγή για την πιο εύκολη και γρήγορη μαρμελάδα φράουλα και μόλις την ετοιμάσετε, αφήστε την να κρυώσει και προχωρήστε μετά με την πάστα φλώρα.
Σε ένα μεγάλο κάδο ρίχνουμε όλα τα υγρά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε με ένα σύρμα ή στο μίξερ για λίγο για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και σε δόσεις το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μία ωραία και απαλή ζύμη.
Την χωρίζουμε σε 3 μέρη και τα 2/3 τα απλώνουμε με τα χέρια σε μία φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 28-30 εκ. και το 1/3 το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα κορδόνια στο πάνω μέρος της. Προσοχή στην ταρτιέρα πρέπει να απλώσουμε τη ζύμη και στα τοιχώματα.
Tip 1: Μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη και με έναν πλάστη και μετά να την τοποθετήσετε στην φόρμα.
Tip 2: Το 1/3 της ζύμης για τα κορδόνια, χωρίστε το σε τόσα μέρη, όσα τα κορδόνια που χρειάζεστε για την πάστα φλώρα σας. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε τα σχήματα που θέλετε, όπως αστεράκια και να βάλετε αυτά από πάνω. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.
Tip 3: Αν σας περισσέψει λίγη ζύμη φτιάξτε τα πιο νόστιμα νηστίσιμα μπισκότα!
Ψήνουμε την Πάστα Φλώρα Φράουλα στον αέρα, στους 175 °C για 35-40 λεπτά, την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της μέρας!
Αν περισσέψει κάποιο κομμάτι.. το διατηρούμε εκτός ψυγείου για λίγες μέρες.