Το τιραμισού είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και συνηθίζω να το φτιάχνω σε μορφή τούρτας, σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις.
Αυτή η συνταγή για Παραδοσιακό Ιταλικό Τιραμισού προέρχεται από μία οικογένεια στην Ρώμη και το αποτέλεσμα της είναι ένα tiramisu πιο ελαφρύ από τα συνηθισμένα.
Συνταγή για Παραδοσιακό Ιταλικό Τιραμισού
Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο τυρί μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα 250 γρ
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ 200 γρ
- 1 φρέσκια βανίλια
- 5 κρόκους βιολογικών αυγών
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 ml καφέ espresso (περίπου 5-6 lungo espresso)
- κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση και με το μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό της.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε, τη βανίλια και το σφηνάκι με το κονιάκ και χτυπάμε ξανά.
Μόλις το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, το βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί κρύο.
Μετά χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσοχή να μην την χτυπήσετε πολύ και κόψει.
Τελευταίο βήμα για την κρέμα είναι να ενώσουμε τα δύο μίγματα.
Με προσοχή προσθέτουμε σιγά σιγά την σαντιγί στον μίγμα των αυγών.
Tip: κάνουμε ελαφριές και κυκλικές κινήσεις για να μην κόψει και μαλακώσει η σαντιγί μας.
Τοποθετούμε το στεφάνι της τούρτας σε μία πιατέλα και αρχίζουμε να προσθέτουμε ως βάση τα σαβαγιάρ, τα οποία έχουμε βουτήξει στον espresso.
Tip: για να μη μουσκέψουν πολύ τα μπισκότα και λιώσουν, τα βουτάμε για 1″ από κάθε τους πλευρά στον καφέ, τον οποίο έχουμε βάλει σε ένα βαθύ πιάτο και τον έχουμε αφήσει να κρυώσει.
Όταν η βάση με τα μπισκότα έχει ολοκληρωθεί, αδειάζουμε από πάνω της τη μισή ποσότητα της κρέμας.
Μετά, με προσοχή, στρώνουμε άλλη μία στρώση με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε espresso και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για το βράδυ ή για τουλάχιστον 6 ώρες για να σφίξει.
Πριν το σερβίρουμε, κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο και αφαιρούμε μετά το στεφάνι.
Εναλλακτικά: μπορείτε να το σερβίρετε σε ατομικά ποτήρια martini ή μικρά μπωλ και θα χρειαστούν μόνο 2-3 ώρες στο ψυγείο πριν τα απολαύσετε.
Αν μείνει καθόλου γλυκό, το φυλάμε στο ψυγείο για λίγες μέρες.