Όταν σκέφτομαι καλοκαίρι και σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, η μελιτζάνα είναι από τα πρώτα υλικά που μου έρχονται στο μυαλό. Έψαχνα λοιπόν για μια εύκολη καλοκαιρινή συνταγή, που θα ξεχώριζε από τον συνδυασμό των υλικών και από το τελικό αποτέλεσμα. Το πλιγούρι με τον κόλιανδρο και το γιαούρτι προσθέτουν τα ξεχωριστά αρώματα που απογειώνουν αυτές τις μελιτζάνες φούρνου.
H συνταγή αυτή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και μπορείτε να την απολάυσετε στο παρακάτω video! Μην ξεχάσετε να πάρετε και το έντυπο προσφορών ΑΒ από οποιοδήποτε κατάστημα ΑΒ για να κρατήσετε τη συνταγή αλλά και να αγοράσετε τα υλικά της που είναι σε προσφορά!
Συνταγή για Μελιτζάνες Ψητές με Πλιγούρι
Χρόνος προετοιμασίας: 1,5 ώρα
Μερίδες: 2
Υλικά Συνταγής
2 μελιτζάνες
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλάκια ΑΒ κύμινο σε σκόνη
2 κουταλάκια ξερό κόλιανδρο
1 φρέσκο τσίλι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Χυμό από μισό λεμόνι
150 γρ πλιγούρι
150 ml ελαιόλαδο
½ κούπα φρέσκου κόλιανδρου
Λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας
2 αποξηραμένα σύκα
2 κουταλιές ωμά φιστίκια Αιγίνης ΑΒ
2 κουταλιές φιλέ αμυγδάλου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλάκια ΑΒ κύμινο σε σκόνη
2 κουταλάκια ξερό κόλιανδρο
1 φρέσκο τσίλι
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Χυμό από μισό λεμόνι
150 γρ πλιγούρι
150 ml ελαιόλαδο
½ κούπα φρέσκου κόλιανδρου
Λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας
2 αποξηραμένα σύκα
2 κουταλιές ωμά φιστίκια Αιγίνης ΑΒ
2 κουταλιές φιλέ αμυγδάλου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Ψιλοκόβουμε το τσίλι και λιώνουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο, το τσίλι ψιλοκομμένο, το σκόρδο λιωμένο, το κύμινο, την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού, 1,5 κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράσουμε το εσωτερικό τους ραβδωτά, με προσοχή, ώστε να μην κόψουμε τη φλούδα τους.
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα και περιχύνουμε από πάνω τους το μείγμα με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 °C για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μέχρι να ψηθούν στο φούρνο οι μελιτζάνες προχωράμε με το πλιγούρι.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε 150 ml βρασμένο νερό και ρίχνουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε την πετσέτα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδου, μια πρέζα αλάτι, τον χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα σύκα, τον φρέσκο κόλιανδρο, τη μέντα και τα προσθέτουμε μαζί με τους ξηρούς καρπούς στο πλιγούρι.
- Μόλις οι μελιτζάνες ψηθούν, τις αφαιρούμε από τον φούρνο και τις σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτοντας από πάνω το πλιγούρι και το γιαούρτι.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!