Τα Ριγκατόνι με Gorgonzola και Προσούτο είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές για ζυμαρικά γιατί συνδυάζει την πλούσια και γεμάτη γεύση της gorgonzola με το τραγανό προσούτο. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά γιατί η γκοργκοντζόλα είναι από μόνη της λιπαρή και θέλουμε μία ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα.
Συνταγή για Ριγκατόνι με Gorgonzola και Προσούτο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
500 γρ ριγκατόνι ή άλλα ζυμαρικά
300 γρ gorgonzola dolce
500 ml κρέμα γάλακτος light
100 ml γάλα πλήρες
70 γρ παρμεζάνα Reggiano τριμμένη
5 φέτες προσούτο San Daniele
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C στον αέρα.
Σε ένα ταψί του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες από το προσούτο.
Ψήνουμε το προσούτο στο φούρνο για 15’ μέχρι να γίνει τραγανό.
Το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού για να μείνουν al dente.
Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί το μείγμα προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει.
Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε την Gorgonzola κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή κρέμα γκοργκοντζόλας.
Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει η σάλτσα αλλά μόνο να ζεσταθεί.
Σουρώνουμε τα ριγκατόνι, τα αδειάζουμε μέσα στη σάλτσα γκοργκοντζόλας και ανακατεύουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο η κρέμα.
Σερβίρουμε τα ριγκατόνι με Gorgonzola μαζί με λίγη επιπλέον παρμεζάνα από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σε κάθε πιάτο τοποθετούμε 1 μεγάλη φέτα από το τραγανό προσούτο.
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!