Η κλασική συνταγή για φάβα με μία απλή αλλά τόσο νόστιμη παραλλαγή. Προσθέσουμε στη φάβα καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη και το τελικό αποτέλεσμα γίνεται πραγματικά μοναδικό!
Συνταγή για Φάβα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Τηγανητή Κάπαρη
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Μερίδες: 2-4
Υλικά Συνταγής
250 γρ φάβα κομμένη
3 κρεμμύδια ξερά
1/2 λίτρο ζεστό νερό
1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το ζεστό νερό με τη φάβα και ένα κρεμμύδι καθαρισμένο.
Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 40 λεπτά και παράλληλα αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.
Tip: αν δούμε ότι στεγνώνει και χρειάζεται υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μόλις μαλακώσει η φάβα θα αρχίσει να λιώνει και να πήζει. Την αφαιρούμε από την εστία και την αδειάζουμε σε ένα μπλέντερ, μαζί με το κρεμμύδι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Χτυπάμε καλά για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μία βελούδινη φάβα.
Tip: μπορούμε να χτυπήσουμε τη φάβα και με ένα ραβδομπλέντερ
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 1/4 της κούπας ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τα μαγειρεύουμε για 20 -25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά για άλλα 5 λεπτά.
Παράλληλα σε ένα μικρό τηγανάκι προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη κάπαρη για λίγα λεπτά.
Σερβίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη τηγανιτή κάπαρη μαζί με μπόλικο ελαιόλαδο από πάνω.