Τα Scotch Eggs είναι ένα πολύπλοκο και ιδιαίτερα γευστικό πιάτο, που πρέπει να δοκιμάσετε έστω μία φορά.
Το πολυκατάστημα του Λονδίνου Fortnum & Mason ισχυρίζεται ότι έχει εφεύρει τα Scotch Eggs το 1738 και από τότε οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες. Παραδοσιακά, η συνταγή περιέχει κιμά από χοιρινό λουκάνικο, αλλά η παραλλαγή μου είναι με κιμά από χοιρινή σπάλα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Συνταγή για Σκωτσέζικα Αβγά (Scotch Eggs)
Υλικά Συνταγής
5 μέτρια βιολογικά αυγά
250 γρ φρεσκοκομμένο χοιρινό κιμά από σπάλα
1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
40 γρ Γαλλική μουστάρδα
50 γρ φρέσκο γάλα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
σαλάτα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Το μυστικό για την επιτυχία των Scotch Eggs είναι να μην παραψηθεί το αυγό στο κέντρο, οπότε πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή στα παρακάτω βήματα.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα 4 αυγά, προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 εκατοστά και την τοποθετούμε σε δυνατή εστία.
Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και μετράμε ακριβώς 3 λεπτά. Παράλληλα γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πολλά παγάκια και μεταφέρουμε μετά τα 3 λεπτά προσεκτικά τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Με αυτή την μέθοδο δεν θα συνεχίσουν τα αυγά να μαγειρεύονται και θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Σε ένα σκεύος προσθέτουμε τον κιμά, την πάπρικα, το κορν φλάουρ, την μουστάρδα, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα κουταλάκι κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και χωρίσουμε σε μερίδες των 60 γραμμαρίων, σε ίδιο όγκο περίπου με τα αυγά.
Τα αυγά έχουν κρυώσει, οπότε τα καθαρίζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανάμεσα από 2 μεμβράνες, ανοίγουμε τον κιμά σε λεπτή στρώση, αφαιρούμε την μία μεμβράνη και προσθέτουμε στο κέντρο το αυγό.
Τυλίγουμε τον κιμά γύρω από το αυγό, δημιουργώντας μια μπαλίτσα και στρίβουμε την μεμβράνη με προσοχή για να αποκτήσουμε το σχήμα που θέλουμε. Δεν πρέπει να την σφίξετε πολύ γιατί μπορεί να σπάσει το αυγό στο κέντρο. Τοποθετούμε το Scotch Egg στο ψυγείο για 20 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα.
Μέχρι να κρυώσουν τα αυγά, προχωράμε με την προετοιμασία των υλικών για το τηγάνισμα και την τελική εκτέλεση της συνταγής.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 190 ºC.
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, με λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε ένα δεύτερο χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα και σε τρίτο μπολ προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά.
Αφαιρούμε τα αυγά από το ψυγείο, τα ξετυλίγουμε από την μεμβράνη και ακολουθούμε την κλασική διαδικασία παναρίσματος. Ξεκινάμε βουτώντας ένα ένα τα Scotch Eggs στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στην φρυγανιά. Σε κάθε ένα από τα 3 βήματα θα πρέπει να καλύπτουμε με το αντίστοιχο υλικό όλη την επιφάνεια του.
Μόλις ετοιμαστούν όλα, τα βάζουμε πάλι στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Παράλληλα ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία μία μικρή κατσαρόλα με αρκετό λάδι, ώστε να καλυφθεί τελείως το Scotch Egg.
Τηγανίζουμε ένα ένα τα Scotch Eggs για 2 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ταψί του φούρνου.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο τα αυγά για 10 λεπτά και είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε αμέσως!
Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα βαλεριάνας ή όποια άλλη σαλάτα επιθυμείτε.