Στις Κυκλάδες οι ντόπιοι μαγειρεύουν μοναδικούς ψαρομεζέδες όπως την Συριανή Αθερινόπιτα.
Μία συνταγή με αθερίνα με πολύ απλά βήματα που θα σας ξετρελάνει! Δεν είναι τίποτα παραπάνω από τηγανητή αθερίνα με κρεμμύδια με τη διαφορά ότι τηγανίζονται όλα τα υλικά μαζί και σχηματίζουν μία πολύ νόστιμη πίτα.
Συνταγή για Αθερινόπιτα Κυκλάδων
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
500 γρ φρέσκια αθερίνα
1 ξερό κρεμμύδι
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο
μαϊντανό
κάπαρη (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά πλένουμε καλά την αθερίνα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και τη βάζουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στη μέση και το κάθε μισό σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μεγάλο σκεύος τοποθετούμε την αθερίνα μαζί με τα κομμένα κρεμμύδια, το αλεύρι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια μέχρι το αλεύρι να πάει παντού.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κάπαρη αρκεί να την έχουμε ξαρμυρίσει καλά.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με μισό δάχτυλο ελαιόλαδο και περιμένουμε μέχρι να κάψει για να προχωρήσουμε την αθερινόπιτα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα με την αθερίνα δημιουργώντας μία πίτα και αφήνουμε την αθερινόπιτα να τηγανιστεί από τη μία πλευρά για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Tip: αν το τηγάνι δεν είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να ετοιμάσουμε 2 αθερινόπιτες ξεχωριστά.
Με τη βοήθεια ενός πιάτου την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Μόλις είναι έτοιμη σερβίρουμε την αθερινόπιτα ζεστή μαζί με λίγο μαϊντανό, λεμόνι και κομμένα ντοματίνια που θα δώσουν δροσιά και φρεσκάδα στην αθερινόπιτα.