Η συνταγή για Ριζότο με Ψάρι είναι ένας συνδυασμός από την κλασική συνταγή για ριζότο και μίας πλούσιας σε γεύση ψαρόσουπας. Αν σας αρέσουν αυτές οι δύο βασικές συνταγές, θα λατρέψετε αυτό το ριζότο ψαριού.
Συνταγή για Ριζότο με Ψάρι
Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Υλικά Συνταγής
1 κεφάλι μαγιάτικο 2-2,5κ. ή Ψάρι για σούπα ίδιου βάρους
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 καρότα
3 κολοκυθάκια
1 φύλλο δάφνης
3 πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
500 γρ ρύζι αρμπόριο ή για ριζότο
100 ml λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα κολοκύθια και το μαϊντανό. Αν οι πατάτες είναι μεγάλες τότε τις κόβουμε στη μέση.
Αντίστοιχα καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι και το κόβουμε και αυτό στη μέση.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ψάρι, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, λίγο μαϊντανό, τη δάφνη και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε περίπου 3 λίτρα νερό έτσι ώστε να καλυφθεί το ψάρι με τα λαχανικά.
Βράζουμε το ψάρι με τα λαχανικά για 45 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μία μεγάλη πιατέλα.
Καθαρίζουμε λίγο ψάρι γιατί θα το χρειαστούμε για να σερβίρουμε το ριζότο με ψάρι.
Συνεχίζουμε να βράζουμε τον ζωμό του ψαριού για να κατέβει και να μείνουν περίπου 2 λίτρα του.
Αφαιρούμε απο την εστία τον ζωμό για το ριζότο ψαριού και τον σουρώνουμε με λεπτή σίτα σε μια καθαρή κατσαρόλα.
Τον διατηρούμε ζεστό και προχωράμε το ριζότο ψαριού.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μια πλατεία κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι για να το σοτάρουμε για 3 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε με μια μεγάλη κουτάλα λίγο από τον ζωμό του ψαριού και συνεχίζουμε να ακατεύουμε.
Για να ολοκληρωθεί το ριζότο με ψάρι συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία συνολικά για 18 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατάει στο κέντρο του.
Δοκιμάζουμε το ριζότο ψαριού, διορθώνουμε αν χρειάζεται με λιγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα, αλλά όχι παραπάνω για να μην απορροφήσει τα υγρά και μαλακώσει.
Σερβίρουμε το ριζότο ψαριού και απο πάνω προσθέτουμε λίγο ψάρι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λιγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.