Αν δεν έχετε δοκιμάσει τραγανή Πανσέτα στο Φούρνο δεν ξέρετε τι χάνετε! Η πανσέτα φούρνου είναι μια πολύ νόστιμη συνταγή που θα ανταμείψει τόσο εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας.
Πολύ σημαντικό είναι να παραγγείλετε ένα καλό κομμάτι χοιρινής πανσέτας για αυτή τη συνταγή. Προσωπικά ζητάω να μην έχει την πέτσα αλλά αν σας αρέσει μπορείτε να την αφήσετε και να έχετε ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα!
Συνταγή για Πανσέτα στο Φούρνο
Χρόνος προετοιμασίας: 180 λεπτά
Μερίδες: 8-10
Υλικά Συνταγής
1 ολόκληρη πανσέτα, βάρους 2,5-3 κιλών
230 ml λευκό ξύδι
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε καλά τη χοιρινή πανσέτα και την στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα πυρέξ και από πάνω τοποθετούμε με προσοχή τη πανσέτα, με το δέρμα προς τα πάνω. Βάζουμε την πανσέτα στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ.
Tip: για πιο τραγανό αποτέλεσμα το πάνω μέρος της πανσέτας πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα και αφαιρούμε την πανσέτα από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ψήσουμε.
Τοποθετούμε την χοιρινή πανσέτα σε μία σχάρα και την τοποθετούμε πάνω από ένα ταψί του φούρνου μας.
Πάνω από την πανσέτα απλώνουμε αρκετό αλάτι (1 κούπα περίπου), έτσι ώστε να καλυφθεί όλη καλά.
Ψήνουμε για 40 λεπτά και μετά αφαιρούμε τη πανσέτα από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 240 °C.
Το αλάτι έχει κάνει μία κρούστα στο πάνω μέρος της πανσέτας, την οποία πρέπει να αφαιρέσουμε με προσοχή γιατί καίει. Χρησιμοποιούμε καλύτερα ένα μαχαίρι και αφαιρούμε αυτή την κρούστα και το παραπανίσιο αλάτι από την επιφάνεια της.
Τοποθετούμε πάλι την πανσέτα στο φούρνο και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή απέξω.
Την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε πάνω στη σχάρα για 10-15 λεπτά για να τραβήξει όλα τα υγρά της. Στη συνέχεια την κόβουμε είτε σε μπουκίτσες, είτε σε λεπτές φέτες.
Σερβίρουμε την Πανσέτα στο Φούρνο με δροσερή σαλάτα και αν περισσέψει την διατηρούμε για λίγες μέρες στο ψυγείο.