Το άρωμα της καραβίδας δεν το αλλάζω με τίποτα! Είναι τόσο φίνο και ξεχωριστό που δεν χρειάζονται πολύπλοκα αρώματα και υλικά για να μην το επισκιάσουμε. Αυτή την εποχή θα βρείτε εύκολα φρέσκες ουρές καραβίδας στα ιχθυοπωλεία, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες όλο τον χρόνο και να μαγειρέψετε το πιο νόστιμο Κριθαρότο με Καραβίδες!
Συνταγή για Κριθαρότο με Καραβίδες
Υλικά Συνταγής
400 γρ κριθαράκι χοντρό
400 γρ ουρές καραβίδας
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
100 γρ πολτό ντομάτας
50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
25 γρ βούτυρο αγελάδος
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε μέρος από τον ζωμό, ίσα ίσα για να καλύψουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πιει τα υγρά του, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και λίγο ζωμό ακόμη.
Στα 8 λεπτά από την αρχή της διαδικασίας, προσθέτουμε τις καραβίδες και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ζωμό, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Συνολικά θα χρειαστούμε 16-18 λεπτά.
Μόλις το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Η συνταγή είναι έτοιμη και πρέπει να αφήσουμε το κριθαρότο με τις καραβίδες να σταθεί 2 λεπτά και μετά να το σερβίρουμε.
Ας σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λάδι τρούφας, που ταιριάζει πολύ με τις καραβίδες.
Αν νηστεύετε, αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη και αφαιρέστε την Παρμεζάνα.