Αυτή η συνταγή για Χταπόδι με Κους Κους και φρέσκα λαχανικά είναι από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνταγές.
Συνταγές για Χταπόδι με Κους Κους
Υλικά Συνταγής
Υλικά για το χταπόδι
4 μικρά χταποδάκια βάρους 1 κιλού ή ένα μεγάλο χταπόδι
2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1 φύλλο δάφνης
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Υλικά για το κους κους
1 μικρή μελιτζάνα
1 κίτρινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1/2 κρεμμύδι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Πέστο μαϊντανού
1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το χταποδάκι το οποίο χρειάζεται παραπάνω χρόνο για μαγείρεμα σε σχέση με το κους κους.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, τοποθετούμε τα χταποδάκια και τα ψήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Tip: αν χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο χταπόδι τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη κατσαρόλα αντί για τηγάνι.
Μόλις τα χταποδάκια αλλάξουν χρώμα και μαλακώσουν προσθέτουμε το λάδι, αυξάνουμε την θερμοκρασία και σβήνουμε μετά από 1 λεπτό με το κρασί.
Το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την δάφνη και τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τον τρίφτη.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε και βράζουμε για 45-60 λεπτά.
Προσέχουμε το φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα και το ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Καθώς σιγοβράζει το χταποδάκι προχωράμε με την προετοιμασία του κους κους.
Αρχικά κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Αλατίζουμε τη μελιτζάνα και την αφήνουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της.
Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μαζί σε μία κατσαρόλα, σε υψηλή θερμοκρασία, μαζί με 4 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε μετά από 2 λεπτά τη μελιτζάνα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα βράζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο πακέτο και μόλις ετοιμαστεί, το ανακατεύουμε με τα λαχανικά.
Σε ένα μίξερ πολυκόφτη προσθέτουμε το μαϊντανό με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά.
Σερβίρουμε το χταποδάκι με το κους κους και το πέστο μαϊντανού και απολαμβάνουμε με ένα δροσερό λευκό κρασί και καλή παρέα!