Το κοκορέτσι στη σούβλα είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό που έχει κυρίαρχη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι. Αυτή είναι η συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι που φτιάχνουμε το Πάσχα στο Καρπενήσι.
Συνταγή για Κοκορέτσι
Χρόνος προετοιμασίας: 200 λεπτά
Μερίδες: 10
Υλικά Συνταγής
2 συκωταριές αρνίσιες (σύνολο 3 κιλά)
4 αντεριές αρνίσιες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Προσθέτουμε αρκετό μείγμα από το αλάτι με το πιπέρι στη συκωταριά και τα ανακατεύουμε καλά.
Περνάμε σε σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και μόλις γεμίσει την αφήνουμε 30-60 λεπτά να στραγγίξει. Η παραπάνω ποσότητα είναι για μία σούβλα περίπου 1,2-1,5 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος που θα κόψουμε τα κομμάτια.
Tip: η ιδανική σούβλα πρέπει να είναι λεπτή και τετράγωνη, για γυρνάει σωστά το κοκορέτσι στη σούβλα και να ψήνεται ομοιόμορφα.
Πλένουμε καλά τα εντεράκια και τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό σκεύος μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε μέχρι 1 μέρα στο ψυγείο, οπότε μπορούμε να τα καθαρίσουμε και να είναι έτοιμα από την προηγούμενη μέρα.
Tip: για καλό καθάρισμα των εντέρων, ξεπλένουμε 3-4 φορές το εσωτερικό τους με άφθονο χλιαρό τρεχούμενο νερό, τοποθετώντας τα κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο εσωτερικό τους αρκετό ξύδι και μετά τα ξεπλένουμε πάλι 2-3 φορές με άφθονο νερό. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται καλά και ασπρίζουν.
Τώρα προχωράμε στο επόμενο σημαντικό βήμα, που είναι το δέσιμο του κοκορετσιού.
Δένουμε στη μία άκρη, κοντά στη συκωταριά, τη μία αντεριά και πλέκουμε κατά μήκος. Πριν τελειώσει ενώνουμε και την 2η αντεριά και συνεχίζουμε.
Τις επόμενες 2 αντεριές τις τυλίγουμε γύρω γύρω από το κοκορέτσι έτσι ώστε να καλύψουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος τα συκωτάκια, ξεκινώντας πάλι με ένα καλό δέσιμο στη μία πλευρά.
Μόλις είναι έτοιμο το κοκορέτσι, το αλατοπιπερώνουμε ξανά απέξω καλά.
Ψήνουμε το κοκορέτσι στη σούβλα σε χαμηλή φωτιά, σε ψηλή θέση για 1 ώρα και μετά το χαμηλώνουμε και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα περίπου.
Tip: Το μυστικό για να μη στεγνώσει το κοκορέτσι, είναι να το βγάλουμε από τη φωτιά όταν αρχίζει να βγάζει άσπρο αφρό, δηλαδή όταν δεν βγαίνει πλέον αίμα.
Απολαμβάνουμε το κοκορέτσι ζεστό, με καλό κρασί και καλή παρέα!