Αυτή η Βασιλόπιτα με Αμύγδαλα είναι η οικογενειακή μας συνταγή που βρήκα πρόσφατα σε ένα παλιό τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις.
Η τραγανή κρούστα από τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα και η αφράτη βασιλόπιτα κέικ με άρωμα πορτοκαλιού μου ξύπνησαν αμέσως μνήμες.
Δοκιμάστε την φέτος και θα με θυμηθείτε!
Συνταγή για Βασιλόπιτα με Αμύγδαλα
Υλικά Συνταγής
Υλικά για την αφράτη βασιλόπιτα
250 γρ βούτυρο
300 γρ λευκή ζάχαρη
4 αυγά ελευθέρας βοσκής
360 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 ml γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 φρέσκια βανίλια ή 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
100 ml κονιάκ
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι – 100 ml
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Υλικά για την κρούστα αμυγδάλου
70 γρ φίλε αμυγδάλου
50 γρ λευκή ζάχαρη
20 γρ βούτυρο λιωμένο
1 κτς αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη ζάχαρη για στόλισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Βγάζουμε το βούτυρο και τα αυγά εκτός ψυγείου για 1 ώρα γιατί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C στον αέρα.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε σε 2 μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε έναν καθαρό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της βασιλόπιτας και την ενσωματώνουμε με κυκλικές και απαλές κινήσεις με μία σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών με αφαιρούμενο δακτύλιο, το αλευρώνουμε και τινάζουμε το επιπλέον αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα για τη αφράτη βασιλόπιτα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Τρυπάμε τη βασιλόπιτα στο κέντρο της με ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ακόμη.
Παράλληλα προχωράμε με το μείγμα για την κρούστα αμυγδάλου της βασιλόπιτας.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το φιλέ αμυγδάλου, τη ζάχαρη και το αλεύρι.
Απλώνουμε το μείγμα αμυγδάλου πάνω από τη βασιλόπιτα και την ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα από πάνω.
Αφαιρούμε τη Βασιλόπιτα με Αμύγδαλα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε και την κόψουμε.
Αν δεν έχετε ταψί με αφαιρούμενο δακτύλιο τότε αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει για λίγο, την ξεφορμάρετε, την τοποθετείτε πάνω σε ένα μεγάλο επίπεδο ταψί του φούρνου και μετά προχωράτε τη διαδικασία με τα αμύγδαλα.
Πριν τη σερβίρουμε πασπαλίζουμε από πάνω λίγη άχνη ζάχαρη.