Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την Ελλάδα εστιατόρια με Burgers και ο κόσμος τρέχει να δοκιμάσει και να ανακαλύψει τα πιο αυθεντικά, τα πιο gourmet ή ακόμα και τα πιο μεγάλα και λαχταριστά.
Η τάση αυτή οδήγησε τον κόσμο, αλλά και εμένα στην αναζήτησή της καλύτερης συνταγής για χειροποίητα Burgers στο σπίτι και μετά από διάφορες δοκιμές, θα δείτε παρακάτω τη δίκη μου συνταγή.
Συνταγή για Σπιτικά Burgers
Υλικά Συνταγής
Υλικά για το μοσχαρίσιο μπιφτέκι
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά χοντροκομμένο, με 30% λίπος. Προτιμήστε Black Angus.
- 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- 2 κουταλάκια Worcestershire sauce
- αλάτι
- πιπέρι
Επιπλέον Υλικά
- 1 ώριμη ντομάτα
- 4 ψωμάκια brios για burgers
- 4 φέτες καπνιστή πανσέτα, πάχους 3 χιλιοστών. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε μπέικον
- 4 φέτες τυρί Gouda
- Ketchup
- Μουστάρδα
Εκτέλεση συνταγής
Το πρώτο μας βήμα είναι να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια. Ανακατεύουμε λοιπόν καλά τον κιμά με όλα τα υλικά του και τον χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Tip: Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ψωμιού, γιατί μόλις ψηθούν θα μαζέψουν λίγο και θέλουμε τα burgers μας να έχουν το σωστό μπιφτέκι σε μέγεθος.
Έχουμε ζεστάνει καλά το BBQ ή το τηγάνι grill και τοποθετούμε τα μπιφτέκια. Μπορείτε να τα ψήσετε και στο grill του φούρνου σας.
Tip: Μόλις ακουμπήσουμε τα μπιφτέκια μας στο grill, τα πιέζουμε λίγο με τον αντίχειρα μας στο κέντρο, γιατί φουσκώνουν όταν ψήνονται και με αυτό τον τρόπο διατηρούμε καλύτερα το σχήμα τους.
Για να τα ψήσουμε μέτρια, ώστε να είναι ζουμερά και να διατηρήσουν τους χυμούς τους, θα χρειαστούμε 3-5 λεπτά ψήσιμο σε κάθε πλευρά.
Καθώς ψήνονται τα μπιφτέκια, προχωράμε με την προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών μας.Κόβουμε την ντομάτα σε ροδέλες και τα ψωμάκια στην μέση.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε τις καπνιστές πανσέτες. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τις γυρνάμε ώστε να ψηθούν και από την άλλη και τις αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
Tip: Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο τα ψωμάκια, τοποθετώντας τα με την κομμένη όψη προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε την λιπαρότητα από την πανσέτα και ενισχύουμε την γεύση του ψωμιού.
Όταν τα μπιφτέκια μας είναι σχεδόν έτοιμα, 1-2 λεπτό πριν τα βγάλουμε τοποθετούμε πάνω από το κάθε ένα μια φέτα από το τυρί μας για να λιώσει.
Στήσιμο πιάτου
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε το κάτω μέρος του ψώνιου μας, λίγη Ketchup και μια ροδέλα ντομάτα.
Από πάνω το μπιφτέκι μας και από πάνω μια φέτα καπνιστής πανσέτας.
Βάζουμε λίγη μουστάρδα και κλείνουμε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι μας.Αν μπορείτε να περιμένετε, προχωράτε με την ετοιμασία και των υπολοίπων burgers.
Καλή απόλαυση!
Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook και θα λαμβάνετε απευθείας τα νέα μου!