Η κολοκύθα είναι αγαπημένο μου υλικό και την εποχή που την βρίσκω εύκολα ετοιμάζω το αγαπημένο μου ριζότο με κολοκύθα και τραγανό προσούτο. Αν ακολουθήσετε και εσείς τα παρακάτω απλά και σίγουρα βήματα θα εντυπωσιάσετε και τους πιο απαιτητικούς σας καλεσμένους!
Συνταγή για Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο
Υλικά Συνταγής
200 γρ ρύζι για ριζότο (Arborio, Carnaroli ή Vialone Nano)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
30 γρ παρμεζάνα τριμμένη
60 γρ βούτυρο αγελάδος
60 γρ ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
500 γρ κολοκύθα ή μία μικρή κολοκύθα
600 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
4 φέτες προσούτο
λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση Συνταγής
Η συνταγή χωρίζεται σε 3 στάδια. Ξεκινάμε με το τραγανό προσούτο, μετά με τον πουρέ κολοκύθας και τέλος με το ριζότο.
Σε μία λαδόκολλα απλώνουμε τις φέτες από το προσούτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα, για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα έντονο χρώμα.
Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για να αποκτήσει μία τραγανή υφή.
Πουρές Κολοκύθας
Στην συγκεκριμένη εκτέλεση έχω χρησιμοποιήσει τις μικρές κολοκύθες, αλλά μπορείτε να πάρετε έτοιμα καθαρισμένα κομμάτια από το super market και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
Κόβουμε ροδέλες την κολοκύθα και ζυγίζουμε 300 γρ.
Την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα, από πάνω ρίχνουμε φρέσκο δενδρολίβανο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα, για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα.
Tip: όταν καθαρίσετε την κολοκύθα μπορείτε να κρατήσετε και τους σπόρους της και να τους ψήσετε μαζί για 15-20 λεπτά με λίγο αλάτι. Έτσι θα ετοιμάσετε τον πιο φρέσκο και νόστιμο σπιτικό πασατέμπο για όλη την οικογένεια!
Μόλις είναι έτοιμη, την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το δενδρολίβανο και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το μισό βούτυρο, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος και απαλός πουρές.
Ριζότο Κολοκύθας
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια και ζυγίζουμε 160 γρ για τη συνταγή.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι για να μαλακώσει και και μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, ανακατεύουμε και μόλις απορροφηθεί χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε σταδιακά και σε μικρές δόσεις τον ζωμό, ώστε να καλύπτεται ίσα ίσα το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια.
Μετά τα πρώτα 6 λεπτά, προσθέτουμε τα κυβάκια της κολοκύθας και συνεχίζουμε τη διαδικασία.
Στα 13 λεπτά προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο.
Συνολικά χρειάζονται 15-16 λεπτά, μέχρι να γίνει al dente το ρύζι και να έχει χυλώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το ριζότο για να σταθεί για 2 λεπτά και σερβίρουμε, τοποθετώντας κάθετα από πάνω μια φέτα τραγανό προσούτο.